Bild på en ung tjej som sitter utomhus på en filt i gräset med en talbok i telefonen och hörlurar på huvudet. Hon syns bakifrån och man ser inte ansiktet.
Foto: Apelöga

Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början.

Från juli 2025 ska digitala böcker och programvara som används för att läsa digitala böcker – såsom läsappar eller digitala abonnemangstjänster - uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt det europeiska tillgänglighetsdirektivet.

– Det är en viktig demokratifråga att alla ska kunna ta del av den litteratur som ges ut. Och när förlagen ställer om, och börjar använda universell utformning i sin produktion och distribution av e-böcker, kommer de dessutom att märka att tillgänglighet leder till bättre användarvänlighet, inte bara för MTM:s målgrupper utan för alla, säger Kristin Nord, verksamhetsutvecklare på MTM.

Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

MTM har i uppdrag att främja tillgänglighet till universell utformning av litteratur. På vår webbplats kan du som arbetar i den kommersiella bokbranschen ta del av relevant information och vägledning till standarder, riktlinjer och verktyg för tillgänglig bokutgivning och -distribution. 

Här kan du läsa mer om den nya lagen: 

Länk till artikel om bokbranschen och tillgänglighetsdirektivet

I videon nedan introducerar Kristin Nord och Jimmy Freiding på MTM vilka konsekvenser direktivet får för branschen och vilka svårigheter läsare med behov av tillgängliga format kan möta i dagens digitala produkter och tjänster. Videon är teckentolkad och undertextad.


Publicerad: 2020-10-01
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)