En porträttbild på Mickaela Persson
Foto: Bokförlaget Faethon

– Det är ett hav av böcker som vi missar

Mickaela Persson belönades 2022 med Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Hon är poet och har en synnedsättning som gör att hon endast ser ljus och mörker. Vi tog en pratstund om hur kommande lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet förändrar läget för de som har en synnedsättning.

Hur läser du?

– Jag läser mestadels talböcker, men även punktskrift ibland när det är till exempel facklitteratur. Poesi läser jag alltid i punktskrift. En del favoritböcker kan jag låna hem i punktskrift, då kan jag njuta av läsningen på ett annat sätt.

Vad kommer att förändras för dig när e-böcker blir mer tillgängliga?

– Att e-böcker blir mer tillgängliga kommer göra stor skillnad för mig och många andra, både när det gäller studier och lustläsande.

När det gäller kurslitteratur så känns det väldigt ledsamt att jag inte kan få mina böcker när jag behöver dem, ibland får jag dem bara någon vecka innan det är tenta eftersom det tar lång tid att läsa in dem. Det känns inte rättvist att jag ska behöva vänta längre än andra, för jag får ju inte samma möjligheter som mina kurskamrater att utveckla min kompetens och lyckas med studierna.

En del förlag ger ju inte ut annat än e-böcker, så det är ett hav av böcker som vi missar eftersom de inte är tillgängliga. Jag ser fram emot att kunna botanisera bland dem! När en tryckt bok är väldigt ny, så kan det ta lång tid innan den är inläst som talbok och blir tillgänglig för oss som inte ser. En del böcker vill man läsa direkt när de ges ut, eller om man är med i en bokcirkel så vill man kunna få tag i boken direkt så man kan läsa samtidigt.

Jag tycker helt enkelt att det ska vara lika för alla!

En annan positiv sak med lagen är att man kommer kunna använda sin egen talsyntes som man är van vid och som är inställd efter ens egna behov.

Hur tror du att lagen kommer att förändra din och andras läsupplevelse?

– Jag tror det kommer att bli bra att få större valfrihet, i vilket medium man vill läsa. Sen tycker jag inte att de tryckta böckerna i punktskrift ska glömmas bort, eller att det ska läsas in färre böcker bara för att det finns tillgängliga e-böcker. Det är jätteviktigt att punktskrift bevaras, för det är ju vårt skriftspråk. Och vissa människor föredrar inlästa böcker om de till exempel är dyslektiker och har svårare att läsa, likadant för de som har en synnedsättning.

Vad vill du säga till förlagen?

– Att jag förstår att det är en stor omställning, och att det kan kännas som en djungel med all teknik som ska fungera. Men jag tycker att det är viktigt att e-böcker blir tillgängliga för oss som har en synnedsättning, så att vi får samma förutsättningar att läsa som alla andra. Det kan göra att vi kan tillgodogöra oss litteratur samtidigt som de seende personerna.

Det fina med e-böcker vore även att jag skulle kunna välja att lyssna på en bok samtidigt som jag läser boken på min punktskriftsdisplay med fingrarna. Det är därför viktigt att e-böckerna blir kompatibla med våra hjälpmedel såsom talsynteser, förstoringshjälpmedel och punktdisplayer till både datorer och telefoner.

Jag själv läser ju gärna i punktskrift, men en roman kan ju vara 13 volymer i punktskrift, och det är lite svårt att ta med sig en hel Ikea-kasse med papper till stranden.

 

Mickaela Persson är författare och poet, och hennes Katapultprisbelönade diktsamling En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien är utgiven av Bokförlaget Faethon 2022.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)