Form och kontur
Vad är det som gör att en bild av något liknar det avbildade? I första hand är det den yttre formen, det vill säga den form som gör att föremålet framträder mot bakgrunden. Det är konturen vi talar om.
När vi tittar på bilder försöker vi automatiskt se mönster, skapa ordning och skilja de olika figurerna från varandra och från bakgrunden. Vi avläser helt enkelt en konturlinje, även om den inte finns, eftersom den hjälper oss att se föremålets form.
Det är alltså till största delen genom formen som vi känner igen ett föremål även om vi självklart också tar in färger och texturer, relationer mellan föremål, förgrund och bakgrund. Ju bättre formen återger det verkliga objektet desto lättare är det för oss att känna igen det i bilden. Så därför är det linjen med ögon, öron, morrhår, trubbig nos, kropp med fyra ben och en svans som ger oss kattens form. Om sedan pälsen är grårandig, svart eller vit spelar ingen roll för vår igenkänning.
Rekommenderad läsning
Volym
20 maj 2024
Volym, det vill säga storlek och omfång, får vi fram vi med hjälp av linjer och färger, ljus och skugga.
Linjer
20 maj 2024
Bildyta är den släta tvådimensionella yta, till exempel ett papper, som bilden är framställd på, eller den yta en reliefbild är återgiven på. Bildytan utgör alltså det plan vi ser bilden på, både visuellt och taktilt.