Om Louis Braille
Punktskriftens skapare Louis Braille föddes den 4 januari 1809 i Coupvray utanför Paris.
Louis Braille blev blind vid 3 års ålder efter att ha fått en syl i ögat i sin fars sadelmakeri. Efter en tid i skolan i hemstaden Coupvray fick Louis chansen att börja i en skola för blinda elever i Paris. Barnen fick där lära sig att läsa genom att känna på upphöjda latinska bokstäver. Detta var mycket svårt och för att skriva krävdes avancerad tryckteknik.
Louis kom i kontakt med det chiffersystem med upphöjda punkter som den franska armén använde. Det är otympligt uppbyggt men grundidén var klok: det är lättare för fingrarna att uppfatta punkter än heldragna streck. En tonårig Louis Braille förbättrar systemet, bland annat väljer han att varje tecken inte ska vara större än ett barns fingertopp. Men kanske det viktigaste av allt är att de blinda nu själva, med bara ett enkelt stift till hands kan skriva egna texter. De har fått ett eget skriftsystem. Punktskriftsalfabetet har skapats.
Louis Brailles liv blev tyvärr inte långt. Han dog 43 år gammal 1852 i sviterna av tuberkulos.
Punktskriften är idag det dominerande taktila skriften.
Beställ eller ladda ner Louis Braille – Skapare av ett skriftssytem.
Se också artikeln När blindskriften kom till punkt av Sten Gustavsson, publicerad i Svenska Dagbladet den 4 januari 2009 i samband med 200-årsjubileet av Louis Brailles födelse.
Rekommenderad läsning
Punktskriftcellens mått i Sverige
17 jun 2024
Med tillgången till ett eget skriftspråk så har personen större möjlighet att själv kunna uttrycka sig. En möjlighet som ger bättre förutsättningar att kommunicera i en seende värld.
Läromaterial som kan användas i grundläggande punktskriftsutbildning för vuxna
20 maj 2024
Idag ansvarar Sveriges regioner för utbildning i punktskrift för vuxna med förvärvad synnedsättning. Det sker dock utbildningar även i andra regier, som Synskadades Riksförbund (SRF), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och folkhögskolor. För att underlätta arbetet med punktskriftsutbildningar har Punktskriftsnämnden samlat befintligt utbildningsmaterial på dessa sidor.
Andra språk
20 maj 2024
Punktskrift finns i olika språk över världen. Den ser dock inte likadan ut överallt.
Punktskrift på läkemedel
20 maj 2024
Nya läkemedel ska enligt EU-direktiv ha märkning i punktskrift på förpackningen.
Fonter för punktskrift
20 maj 2024
Nedan finns två truetypefonter för punktskrift att ladda ned. Den ena heter Svensk punktskrift och den andra, som är äldre, heter TRC-Braille.
Frågor och svar
20 maj 2024
Här kan du söka svar på frågor om punktskrift och taktila bilder. Saknar du något svar? Skicka en fråga till Punktskriftsnämnden, e-post pn@mtm.se.
Artikel om att läsa och skriva punktskrift
20 maj 2024
Den här texten om att läsa och skriva punktskrift är skriven av Eva Björk. Den publicerades i Svenska språknämndens (nuvarande Språkrådet) tidskrift Språkvård, 2/2003, med rubriken Punktskriften gör mig självständig.