Fonter för punktskrift
Nedan finns två truetypefonter för punktskrift att ladda ned. Den ena heter Svensk punktskrift och den andra, som är äldre, heter TRC-Braille.
Fonterna används för att visa punktskriftstecken i vanligt tryck eller på en datorskärm. Båda finns i två versioner: med och utan så kallade stödpunkter (som visar de punkter i en punktskriftscell som inte är aktiva).
Lägg märke till att man behöver en beskrivning av hur man åstadkommer olika punktskriftstecken med hjälp av fonterna. Man ska nämligen tänka på att de tecken man skriver på tangentbordet för att åstadkomma ett visst punktskriftstecken med fonterna inte alltid överensstämmer med betydelsen i svensk punktskrift.
Båda fonterna har tagits fram inom Specialpedagogiska skolmyndigheten är gratis och fria att använda. Fonterna fungerar enbart för PC-datorer och inte för Mac.
Hämta zip-fil med fonten Svensk punktskrift i två varianter samt beskrivning (zip, 252 kB).
Hämta zip-fil med TRC-Braille i två varianter samt beskrivning (zip, 50 kB).
Pröva 28 punkters storlek (men mät gärna) för naturlig storlek på punktskriften i tryckt form.
Rekommenderad läsning
Punktskriftcellens mått i Sverige
17 jun 2024
Med tillgången till ett eget skriftspråk så har personen större möjlighet att själv kunna uttrycka sig. En möjlighet som ger bättre förutsättningar att kommunicera i en seende värld.
Läromaterial som kan användas i grundläggande punktskriftsutbildning för vuxna
20 maj 2024
Idag ansvarar Sveriges regioner för utbildning i punktskrift för vuxna med förvärvad synnedsättning. Det sker dock utbildningar även i andra regier, som Synskadades Riksförbund (SRF), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och folkhögskolor. För att underlätta arbetet med punktskriftsutbildningar har Punktskriftsnämnden samlat befintligt utbildningsmaterial på dessa sidor.
Om Louis Braille
20 maj 2024
Punktskriftens skapare Louis Braille föddes den 4 januari 1809 i Coupvray utanför Paris.
Andra språk
20 maj 2024
Punktskrift finns i olika språk över världen. Den ser dock inte likadan ut överallt.
Frågor och svar
20 maj 2024
Här kan du söka svar på frågor om punktskrift och taktila bilder. Saknar du något svar? Skicka en fråga till Punktskriftsnämnden, e-post pn@mtm.se.
Artikel om att läsa och skriva punktskrift
20 maj 2024
Den här texten om att läsa och skriva punktskrift är skriven av Eva Björk. Den publicerades i Svenska språknämndens (nuvarande Språkrådet) tidskrift Språkvård, 2/2003, med rubriken Punktskriften gör mig självständig.