Frågor och svar
Här kan du söka svar på frågor om punktskrift och taktila bilder. Saknar du något svar? Skicka en fråga till Punktskriftsnämnden, e-post pn@mtm.se.
Frågor och svar om punktskrift
-
Hur trycker man punktskrift? minimerad tryck enter för att maximera
- Enklare texter kan man producera själv om man har tillgång till en elektronisk text, en dator och en punktskriftsskrivare. Man behöver också ett konverteringsprogram för punktskrift. Om man behöver många exemplar av en text eller vill trycka stora mängder kan man anlita ett av de kommersiella företag som trycker punktskrift. I Sverige finns det flera.
-
Läser en viss åldersgrupp punktskrift i större utsträckning än andra? minimerad tryck enter för att maximera
- Det är vanligare att punktskriftsläsare har haft en synskada sedan barndomen – färre lär sig alltså att läsa punktskrift i äldre år. Detta innebär att åldersspridningen bland punktskriftsläsarna är ganska jämnt fördelad
-
Var kan man som person med synnedsättning lära sig punktskrift? minimerad tryck enter för att maximera
- Man ska i första hand vända sig till landstingets syncentraler som har ansvaret för rehabiliteringen för personer med synnedsättning. Många syncentraler kan ge undervisning i punktskrift. De kan också hänvisa till andra kurser, till exempel på några folkhögskolor som har specialiserat sig på kurser inom synrehabilitering. Synskadades Riksförbund (SRF) arrangerar också kurser både centralt och i lokala föreningar i form av studiecirklar. Kontakta gärna SRF för mer information (08-39 90 00).
-
Hur skriver man bokstäver med accenter i punktskrift? minimerad tryck enter för att maximera
- I den svenska punktskriften finns det en entecknig representation av fyra olika bokstäver med diakritiska tecken: à – a med grav accent – p12356 é – e med akut accent – p123456 è – e med grav accent – p2346 ü – tyskt y (u med trema) – p1256 Övriga bokstäver med diakritiska tecken skrivs i punktskrift med tecknet p4 före bokstaven. Det är det traditionella och vanliga sättet som inte ger någon information om vilket diakritiskt tecken det är fråga om, men det kanske framgår ändå av sammanhanget. Alternativt kan man tala om det på någon lämplig plats när man trycker en text. Dessutom finns det ett exakt sätt att återge bokstäver med diakritiska tecken. Det sättet använder tre punktskriftstecken för en bokstav och är alltså ganska svårläst. Därför används det inte heller särskilt ofta. Men det finns tillfällen då man behöver ge exakt information om bokstäver med de diakritiska tecknen och det är då man ska använda sig av det här skrivsättet. Ett exempel är när det förekommer flera olika varianter i en och samma text.
-
Vad är kortskrift? minimerad tryck enter för att maximera
- Kortskrift är punktskrift med förkortningar. Kortskriften innehåller alltså en mängd kortvarianter eller förkortningar av frekventa ord – förkortningar som inte har någon motsvarighet i det vanliga skrivna språket. Det är ett traditionellt sätt att använda punktskrift som utvecklades för att spara utrymme och resurser i en tid då punktskriften framställdes för hand. I Sverige används kortskrift mycket lite, men i många andra språk används kortskrift allmänt. Tillgängligheten till punktskrift gjord i andra länder försvåras av att kortskriften ser olika ut i olika språk.
-
Vad är moonskrift? minimerad tryck enter för att maximera
- Moonskrift var på 1800-talet en ”konkurrent” till punktskriften och används fortfarande i Storbritannien. Andra konkurrerande skriftsystem för synskadade har också funnits, men är inte i bruk idag. Engelsmannen William Moon (1818-1894) konstruerade moonskriften 1845. Moonskrift består av starkt stiliserade latinska bokstäver, varannan rad läses från vänster till höger och varannan från höger till vänster.
Rekommenderad läsning
Punktskriftcellens mått i Sverige
17 jun 2024
Med tillgången till ett eget skriftspråk så har personen större möjlighet att själv kunna uttrycka sig. En möjlighet som ger bättre förutsättningar att kommunicera i en seende värld.
Läromaterial som kan användas i grundläggande punktskriftsutbildning för vuxna
20 maj 2024
Idag ansvarar Sveriges regioner för utbildning i punktskrift för vuxna med förvärvad synnedsättning. Det sker dock utbildningar även i andra regier, som Synskadades Riksförbund (SRF), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och folkhögskolor. För att underlätta arbetet med punktskriftsutbildningar har Punktskriftsnämnden samlat befintligt utbildningsmaterial på dessa sidor.
Om Louis Braille
20 maj 2024
Punktskriftens skapare Louis Braille föddes den 4 januari 1809 i Coupvray utanför Paris.
Andra språk
20 maj 2024
Punktskrift finns i olika språk över världen. Den ser dock inte likadan ut överallt.
Punktskrift på läkemedel
20 maj 2024
Nya läkemedel ska enligt EU-direktiv ha märkning i punktskrift på förpackningen.
Artikel om att läsa och skriva punktskrift
20 maj 2024
Den här texten om att läsa och skriva punktskrift är skriven av Eva Björk. Den publicerades i Svenska språknämndens (nuvarande Språkrådet) tidskrift Språkvård, 2/2003, med rubriken Punktskriften gör mig självständig.