Om taktila bilder
För att en bild ska bli tillgänglig för en person med grav synnedsättning behöver du tydligt kunna känna skillnaden mellan bildens olika delar med dina fingrar. Bilderna kallas taktila bilder eller reliefbilder.
Det kan vara svårt att läsa en bild med fingrarna, därför behöver en taktil bild vara utformad så att det viktiga i bilden framträder. Den bör inte ha onödiga detaljer.
I barnböcker förekommer bilder som illustrerar något i berättelsen, till exempel ett djur. I vuxenböcker är det ofta bilder som är svåra att beskriva i ord, till exempel kartor, diagram, tekniska beskrivningar eller liknande.
Olika tekniker och traditioner
Illustrerade punktskriftsböcker för vuxna innehåller främst bilder i så kallad svällpappersteknik. Det är också den vanligaste tekniken för att ta fram taktila bilder. Svällpappersbilder har tydliga linjer och ytor och kallas också reliefbilder.
Taktila kollagebilder sätts ihop av olika sorters material till en kännbar bild. I taktila kollagebilderböcker väljs materialen ut för att skapa associationer till det avbildade.
Taktila bilder utformas och framställs på olika sätt i olika delar av världen. Du kan läsa om traditioner kring taktil bild på Punktskriftsnämndens webbplats.
Rekommenderad läsning
Hos MTM hittar du olika slags taktil litteratur
20 maj 2024
MTM producerar punktskriftsböcker som passar olika läsares behov. Vi gör barnböcker såväl som vuxenlitteratur, med eller utan taktila bilder.
Om punktskrift
20 maj 2024
Punktskrift är ett internationellt taktilt skriftspråk, även känt som braille, för personer som har en synnedsättning. Alfabetet bygger på en punktskriftscell med upphöjda punkter som numrerats från 1 till 6. Genom att kombinera dessa punkter får man 63 olika tecken som går att känna med fingertopparna.