Vårt arbete med internationella standarder
”Standarder är ett sätt att arbeta gemensamt internationellt för att göra läsning så tillgänglig som möjlig”.
MTM arbetar för att fler ska kunna läsa på sina villkor. En del av det arbetet är att utveckla vårt arbete med standarder för tillgänglighet. Men vad innebär det egentligen? Martin Persson är verksamhetsutvecklare på MTM och ser stora möjligheter framåt. Vi ställer tre frågor till honom:
Varför behövs det internationella standarder kring tillgänglig läsning?
– Standardisering kan ske i olika grader och på olika nivåer. Generellt kan man säga att alternativet till standardisering är att alla gör lite som de vill, vilket leder till många uppfunna hjul. Och det kan skapa ett splittrat landskap för tillgänglig läsning. Internationella standarder är ett sätt att få många att använda samma hjul, en förutsättning för att en e-boksfil ska fungera med den teknik som läsaren använder.
Vilka standarder kommer vi på MTM främst att jobba med framöver?
– Den närmaste tiden kommer vi särskilt att bevaka standarder kopplade till det europeiska tillgänglighetsdirektivet, och speciellt tillgänglighet i e-böcker och e-boksformat. Här sker mycket utveckling inom traditionella standardiseringsorgan som ISO (International Organization for Standardisation), CEN (europeiska standardiseringskommittén) och W3C (The World Wide Web consortium), säger Martin Persson.
– Men en viktig del av vårt arbete är också att titta på hur internationella standarder tillämpas i Sverige och på MTM. Vi tittar på standarder för att i detalj beskriva tillgängligheten i en digital bok. Och vi jobbar också med att uppdatera våra egna riktlinjer för tillgänglig bokproduktion i e-boksformatet Epub 3.
Hur kommer arbetet med standarder att påverka möjligheten för alla att läsa i framtiden?
– Jag ser på arbetet med standarder som ett sätt att arbeta gemensamt internationellt för att göra läsning så tillgänglig som möjlig. Med många aktörer runt om i världen som arbetar för samma sak finns goda förutsättningar att öka läsningens tillgänglighet, säger Martin Persson.
Rekommenderad läsning
Hur påverkas MTM av den nya lagen? MTM:s omvärldsstrateg ger svar
10 jun 2024
MTM:s expert om talsyntes och AI-röster
20 maj 2024
Christina Tånnander, talsyntesexpert vid MTM, berättar om talsyntesröster och hur fler AI-röster kan förbättra läsupplevelsen.
Bibliotekarien som lurar hjärnan för att skapa läsfokus
12 jun 2024
Lagen om tillgängliga e-böcker väcker engagemang hos svenska bibliotekarier
10 jun 2024