Inledning
Avsikten med Taktila bilder är att ge en grund för bildarbete med barn med synnedsättning. Ingen särskild förkunskap krävs. Vi resonerar kortfattat kring bilder och taktila bilder; vad de kan vara och hur man kan titta på visuella bilder och känna på taktila bilder.
Vi ger också en glimt av den taktila bildens och den taktila skriftens historia. Innehållet bygger till viss del på två tidigare böcker av Yvonne Eriksson, Att känna bilder och Från föremål till taktil bild.
Taktila bilder är ett delprojekt inom projektet Taktil märkning. Projektet har finansierats av Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och det är ett samarbete mellan Mälardalens högskola (MDH) och Punktskriftsnämnden, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Vi som arbetat med Taktila bilder är Peter Johansson (illustrationer, om inget annat anges vid respektive bild), Lena Stenberg (text) och Mattias Meldert (form och teknik). Samtliga från MDH. Yvonne Eriksson, MDH, har varit projektledare. Björn Westling, MTM, har varit ansvarig på Punktskriftsnämnden. För hjälp med avsnitten om punktskrift tackar vi också Ingegerd Viktorin och Anders Rönnbäck från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).
Rekommenderad läsning
Utgångspunkt
20 maj 2024
Både taktila bilder och visuella bilder försöker återge verkligheten. Bilderna är representationer av verkliga föremål, av omgivningen eller detaljer ur omgivningen, men de kan också föreställa abstrakta begrepp och fenomen.
Varför bilder och taktila bilder?
20 maj 2024
Bilden har en central betydelse i vår tid. Vi omges av bilder som kan påverka oss på olika sätt, väcka känslor, instruera, ge skönhetsupplevelser.
Vad är en bild?
20 maj 2024
Spontant kanske man tycker att ”det vet man väl vad en bild är”. I sitt inre ser man en bild, eller kanske snarare dess innehåll, framför sig. Ändå har bildmänniskor, som konstnärer, filosofer och konstteoretiker, länge diskuterat vad en bild egentligen är
Hur tittar vi på bilder?
20 maj 2024
När vi tittar på bilder ser vi först till att snabbt försöka fånga helheten innan vi går in på detaljerna.
Hur känner vi på bilder?
20 maj 2024
För att man ska kunna uppfatta något med fingertopparna krävs rörelse och tryck. Man måste röra fingertopparna över ytan och samtidigt trycka lätt för att kunna uppfatta det som finns på ytan.