En person sitter tillbakalutad med hörlurar och håller en surfplatta framför sig.
Lyssnande läsning växer och i webbinariet handlar det om hur bibliotek kan underlätta för fler att läsa i tillgängliga format. Foto: Apelöga

Lyssnande läsning är nästa tema i webbinarieserien Angelägen forskning

Det kan finnas flera anledningar till att man lyssnar på litteratur. Och lyssnande läsning växer i många olika målgrupper. Men vilka behov har de som läser i tillgängligt format?

Det är en av frågorna som bibliotekarien Elin Nord och forskaren Anna Lundh lyfter i webbinariet "Ett lärande perspektiv på lyssnande läsning" som äger rum online tisdag 14 juni mellan 9 och 10.

– Jag hoppas att webbinariet ska ge en större förståelse för utmaningar som lyssnande läsare möter. Jag hoppas att det i sin tur kan ge de som deltar i webbinariet idéer och uppslag kring hur vi kan bemöta, stötta och hjälpa denna grupp ännu bättre i våra verksamheter, säger Elin Nord.

Webbinariet kan också visa hur viktigt det är att biblioteksmedarbetare lär känna de olika målgrupperna ännu bättre, och hur behoven kan variera. Även om intresset för att läsa med öronen växer i samhället är det viktigt att biblioteken kan erbjuda både stöd och läsfrämjande för alla läsare.

– Biblioteken har ett uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning. Vilka faktorer främjar förutsättningarna för att bli en lyssningsläsare och vilka hinder finns det? Det är sådana aspekter av lyssnande läsning som vi vill bidra till att öka kunskaperna om, säger Lisa Olsson Dahlquist, verksamhetsutvecklare på MTM.

Webbinariet kommer sändas online på www.digiteket.se/angelagenforskning. Där hittar du även tidigare sändningar.

Angelägen forskning är en serie direktsända webbinarier som erbjuds som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Arrangörer är Kungliga biblioteket, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier. 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)