Bilden visar Sebastian Åkesson som vunnit Årets läsombud 2020. Han håller upp sitt diplom utomhus. Bakom honom syns träd med få gula löv och en sjö. Sebastain har på sig en blå stickad tröja och har mörkt hår och skägg.
Sebastian Åkesson har vunnit Årets läsombud 2020. Foto: Amanda Åkesson

"Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

Idag den 16 november delades priset Årets läsombud ut vid en digital ceremoni. I år går utmärkelsen till Sebastian Åkesson, frivillig högläsare i Karlskrona, för hans fina insatser för att främja läsning inom äldreomsorgen.

- Tack så mycket! För mig är det här jättestort! säger Sebastian. Jag är otroligt tacksam, det här är helt fantastiskt. Tack så mycket för det fina samarbetet. Utan alla involverade hade detta inte varit möjligt. Det är mycket som ska klaffa för att man ska kunna ta sig ut och läsa för de äldre.

Sebastian började sitt engagemang inom äldreomsorgen när han återvände hem till Karlskrona efter att i 13 år ha levt utomlands.

- Jag kände att jag ville bidra med något och tog kontakt med Röda Korset för att hitta ett volontäruppdrag, berättar Sebastian. Det fanns många olika uppgifter att välja mellan, men jag kände direkt att högläsning för äldre passade mig. När det sedan blev ett abrupt avbrott i läsningen på grund av coronaviruset så blev det digitala högläsningar istället eftersom det var enda sättet att få kontakt.

Sebastian fick flera nomineringar till priset och de lyfter särskilt hans förmåga att ställa om från att läsa på plats till att hitta nya, digitala sätt att nå ut till de äldre. Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Sebastian Åkesson har med stort engagemang och nytänkande hittat ett sätt att läsa högt i en utmanande tid. Hans lässtunder på Ljungskärs äldreboende i Karlskrona görs personliga med sång och föremål från Sebastians många resor. Sebastians värme och förmåga att få alla att känna sig sedda har på kort tid gjort ett stort intryck. När coronapandemin omöjliggjort läsning på plats har han på eget initiativ och med energi och flexibilitet ställt om till att istället erbjuda digital högläsning.”

- Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka. Man blir rik på ett annat sätt än pengar, säger Sebastian.

MTM utser Årets läsombud varje år sedan 2012, och utmärkelsen går till ett läsombud eller en frivillig högläsare. Prissumman är på 10 000 kronor.


Publicerad: 2020-11-16
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)