Maila Goman står i halvfigur med ett par böcker i händerna i ett bibliotek.
Maila Goman. Foto: Tuana Fridén

Maila Goman i Skövde är Årets läsombud 2022

Maila Goman bor på ett LSS-boende i Skövde. Hon började läsa för andra för närmare 14 år sedan och högläser ofta. Hon säger: "­Jag tycker det är viktigt att alla ska ha rättigheten att ha något läst till sig, oavsett om man har lässvårigheter eller om man är nysvensk. Dessutom kan de man läser för slappna av för om de är stressade eller rastlösa är det bra att lyssna på en bok!"

Härom veckan utdelade Cecilia Broberg, chef för MTM-enheten Användarstöd som ansvarar för Läsombudsverksamheten, Läsombudsdiplomet till Maila Goman med motiveringen: ”Maila Goman har läst högt för andra människor i många år. Hon läser böcker för både vuxna och barn som inte kan läsa själva. Med plikttrogenhet, inspiration och goda idéer har hon bidragit till arbetet med högläsning i arbetsgruppen Läsombud LSS i Skövde kommun. Att själv ha funktionsnedsättning har inte hindrat henne från att läsa högt för både kamraterna i gruppbostaden, barn i förskolan och även för patienter i sjukvården och elever inom SFI.”

Varje år delar MTM ut priset Årets läsombud till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. Prissumman är 10 000 kronor.

En längre intervju med Maila Goman kommer att publiceras i MTMs tidskrift Läsombudet som utkommer i december. Artikeln kommer också att publiceras på mtm.se.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)