Finalister till Läsguldet 2023 klara

Nu kan vi presentera de fem finalisterna till MTM:s pris Läsguldet! Priset går till personer eller organisationer som gjort insatser för tillgänglig läsning. Vem som vinner får vi veta den 9 november på konferensen Läs världen bättre. De fem finalisterna är:

Läs- och skrivgruppen inom Kulturcentrum Skåne 

I flera år har Läs- och skrivgruppen inom Kulturcentrum Skåne gett möjlighet för personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar att utveckla både sitt läsande och sitt eget skrivande. Gruppen arbetar också för att sprida erfarenheter kring hur skrivandet kan verka läsfrämjande samt inspirera andra till att arbeta på liknande sätt. 

Ida Boija, bibliotekarie inom Umeå kommun 

Att målmedvetet lyfta fram och tillgodose behoven hos personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) har länge varit en drivkraft för Ida Boija, bibliotekarie på Grubbebiblioteket i Umeå. Hon ordnar familjeträffar anpassade för personer med NPF, hon har skapat en vuxen-äppelhylla och hon arrangerar tillgängliga bokprat, bland mycket annat.  

Madeleine Petersson, biblioteksbussen i Malmö 

I sitt jobb med biblioteksbussen i Malmö arbetar Madeleine Petersson för att synliggöra de prioriterade målgrupperna och särskilt fokus läggs på de anpassade skolorna. Beståndet är helt anpassat efter målgruppen, med en tyngdpunkt på lättläst, men en lika viktig del i arbetet är att se till att biblioteksbussen är tillgänglig rent kognitivt för besökarna. 

Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn för EPA BookClub, Bergs kommun 

Genom EPA BookClub har Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn, speciallärare respektive bibliotekarie i Bergs kommun, skapat en bokcirkel som erbjuder en tillgänglig och tillåtande läskultur. De möter de medverkande ungdomarna där ungdomarna befinner sig och tillgänglighetstanken präglar allt från själva böckerna till miljön och upplägget. 

Gulistan Kavak, författare, Stockholm 

Genom sina böcker och föreläsningar vill författaren och socionomen Gulistan Kavak sprida kunskap om analfabetism i Sverige. Hon växte upp med två föräldrar som varken kunde läsa eller skriva och har själv dyslexi. Målet är att ständigt vara en inspirationskälla för människor med liknande bakgrund och förutsättningar. 

Läs mer om Läsguldet.

Läs mer om Läs världen bättre från Svenska Daisykonsortiet


Publicerad: 23-10-12

Sidansvarig: Martin Strandberg

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)