Elisabeth Skog mot en bakgrund som är ur fokus
Foto: Anders Andersson

Elisabeth Skog belönad med hederspris för sitt arbete med talboken

Elisabeth Skog, bibliotekarie vid Halmstads bibliotek, belönades i mars 2023 med Synskadades Stiftelses hederspris för sitt arbete med att läsförmedla talböcker. Vi ställde fyra frågor till henne.

Stort grattis, hur känns det?

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Tack, det känns både härligt och roligt och jag har blivit mycket positivt uppmärksammad här hemma av vänner, kollegor och låntagare.

Hur började ditt engagemang för förmedling av talböcker?

– Jag har alltid tyckt att talboken varit lite styvmoderligt behandlad ute på biblioteken. Så jag ville hitta ett roligt och inspirerande sätt för att tipsa om talböcker, och vi började hålla bokträffar som vi kallade för ”Daisy drop-in” där vi bjöd in talboksläsare och presenterade boktips. Det var väldigt många som ville vara med på de här träffarna, men vi lät bara de som verkligen hade behov av talboken att komma, just för att höja statusen och skapa en exklusiv känsla. På senare år så har vi också startat talboksläsecirklar och utöver bokens innehåll pratat väldigt mycket om inläsaren och röstens betydelse, som ju verkligen ger en extra aspekt till litteraturen.

Vilken roll har lyssnad litteratur för vårt samhälle, och för läsarna?

– Jag blir alltid lite rörd när jag berättar om undantaget i upphovsrättslagen som tillgängliggör litteratur för alla. Det är något enastående som vi ska vara stolta över och slå vakt om, och det fyller en oerhört viktig funktion.

Vad har det för betydelse att ditt arbete uppmärksammas med ett pris?

– Det är roligt att det uppmärksammas, för mycket av arbetet med talboken sker i det fördolda och många gör ett fantastiskt arbete som sällan uppmärksammas. Sen hoppas jag att det kan vara inspirerande för andra bibliotek, att se hur man kan lyfta talboken mot bibliotekets besökare.


Publicerad: 23-04-17
Sidansvarig: Björn Gadd

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)