Till vänster i bilden syns en porträttbild på författaren Johan Werkmäster. Till höger syns omslaget till hans nya bok Det får duga med en katt.
Den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster är tillbaka med boken Det får duga med en katt.

Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.

Johan Werkmästers nya bok Det får duga med en katt är berättelsen om Sonja som känner sig ensam och får en katt som sällskap av sin dotter. Sonja hade hellre sett att dottern hälsade på lite oftare, men hon har ju så mycket med jobbet. Till sin förvåning upptäcker Sonja att det är riktigt trivsamt att småprata med katten Nisse. När Nisse en dag inte kommer hem som vanligt ger sig Sonja ut för att leta och stöter ihop med en man som mer än gärna vill hjälpa henne att hitta katten. Sonja blir på sin vakt. Varför är han så angelägen? Är det inte lite konstigt? Och kan hon verkligen ta hjälp av en främling?

Det får duga med en katt är en underfundig berättelse om ensamhet och sorg och om glädjen i en spirande vänskap. Längtan efter gemenskap är ett angeläget ämne med stor igenkänning, kanske också lite extra aktuellt efter ett år då många haft färre sociala kontakter med andra än vanligt.

– Boken är en varm och humoristisk berättelse med inslag av vemod och dramatik. Jag tror att temat kring ensamhet är viktigt för många och jag hoppas kunna ge läsarna en stunds underhållning, några leenden och skratt, kanske också ett och annat förfärat utrop, säger Johan Werkmäster.

Werkmäster har skrivit ett stort antal böcker i olika genrer, både skönlitterära böcker och facklitteratur. Hans första lättlästa bok En naken karl kom ut 1988 och är fortfarande en av de mest kända och älskade lättlästa böckerna. Den blev början till en hel bokserie om herr Jansson och hans granne fröken Lasker. Johan Werkmäster skriver lättlästa böcker parallellt med annan litteratur och förutom egna lättlästa berättelser har han också bearbetat många klassiker till lättläst.

– Framförallt behövs det bra berättelser. Klassikerna har ju överlevt just därför att de i grunden är fängslande berättelser som griper tag i läsaren.

Om berättelsen i sin nya bok säger Johan Werkmäster:

– Den ska överraska och gärna väcka oväntade känslor. Det viktigaste är att boken väcker tankar, att den berör och dröjer sig kvar.

Titel: Det får duga med en katt
Författare: Johan Werkmäster
Omslag: Ingela Almgren och Jens Andersson
Utgivningsdatum: 8 april 2021
Lättlästnivå: 2

LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur.


Publicerad: 2021-04-09
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)