Omslaget Sommaren på Österlen, visar två pojkar bakifrån med armarna om varandras axlar. De går på en grusväg  i en vacker sommaräng. Porträttbild av Mikael Bergstrand, tagen av Åsa Siller.
Omslaget Sommaren på Österlen. Mikael Bergstrand, Foto: Åsa Siller.

Mikael Bergstrand släpper lättläst roman: Sommaren på Österlen

Mikael Bergstrands böcker har fängslat läsare under många år. Han har tidigare bland annat skrivit den internationella bästsäljaren Delhis vackraste händer som också dramatiserats till tv-serie. Nu har han skrivit för en ny målgrupp – vuxna personer i behov av lättläst.

Om skillnaden på att skriva lättläst och en vanlig roman säger han:

- Det har varit en utmaning, men roligt att göra. Även om man ska skriva enkelt så ska det vara en litterär text, med gestaltning och miljöbeskrivning.

Sommaren på Österlen är en mysig skröna med färgstarka karaktärer. Det är en berättelse fylld av värme, vänskap och spänning som utspelar sig en sommar på 60-talet när Jan och hans föräldrar hyr ett hus på Österlen. Jan har med sig schack. Han gillar att spela med sig själv och han tror verkligen att det kommer behövas som tidsfördriv ute på landet. Men redan vid grusvägen upp mot huset ser Jan en bondpojke som står lutad mot ett staket. Han tittar misstänksamt men nyfiket mot Jans familjs vita Volvo Amazon. Det är Ivar.

Snart inleds en vänskap mellan pojkarna. En vänskap kantad av hyss, skrapsår och höga hopp från höskullen. Ivar vet allt om alla i trakten. Allt om Hökaren i affären och Kattgumman i skogen. Men är allt som sägs om dem verkligen sant? Snart kommer pojkarna behöva ta reda på sanningen på egen hand.

Boken är en barndomsskildring från 60-talets Österlen. Mikael Bergstrand bor själv i Rörum på Österlen och berättar att han inspirerats av egna barndomssomrar.

- Ja, en sommar i Ludaröd när jag var 9 år träffade jag en buspojke, en riktig ”bonnapåg”, precis som Jan i boken gör. Pojken var väldigt speciell och har varit en inspirationskälla till bokens Ivar.

Sommaren på Österlen ger läsaren en tidsresa tillbaka 60-talets landsbygd och skildrar vänskap och roliga saker - men också en del svärta.

Sommaren på Österlen | LL-förlaget (ll-forlaget.se)(öppnas i nytt fönster)

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)