Ny bok om livet bakom murarna

Rädsla, skam och skuld var några av de känslor som Hussein upplevde under tiden han satt i fängelse. I en ny bok från LL-förlaget berättar han för författaren Helene Lumholdt om hur han hamnade på anstalt, och hur det blev en vändpunkt i hans liv.

Jag ville framför allt beskriva hur det kännas att vara inlåst i den här miljön, berättar Helene Lumholdt. För jag vill ge en tydligare och mer sanningsenlig bild av hur det kan vara att sitta i fängelse. Den bild man får kan ofta vara ganska skev, tycker jag – killar i mjukisbyxor som säger att fängelsevistelsen är en semester eller en skola i brott. Däremot får man höra väldigt lite om hur rutinerna ser ut, om hur det faktiskt är innanför murarna.

Varför blev just Hussein din huvudperson? 

– Jag letade efter någon som vågade berätta om hur det verkligen kan kännas. Om ledsenhet, skam, skuld och rädsla. Rädsla både för människor i sin omgivning inne på anstalten, och rädsla för framtiden – vad ska det bli av mig? På omvägar så hittade jag slut Hussein, som var beredd att prata om just de här känslorna. Under många samtal har han fått berätta sin historia, och det är det som går att läsa om i boken, säger Helene Lumholdt. 

För Hussein var biblioteket en viktig plats under tiden i fängelse. Tisdag 19 september arrangerar MTM ett lunchwebbinarium om att läsa i fängelse där fängelsebibliotekarien på anstalten Hall, Thomas Öhnell, kommer samtala med Helene Lumholdt om läsningens betydelse. Under arbetet med boken har Helene Lumholdt insett att läsningen kan vara oerhört viktig för de intagna. 

– För det är det som finns att göra utöver att titta på tv! Och läsningen kan betyda samma sak som utanför murarna: viss litteratur kan ha en genomgripande påverkan på en person. Ibland kan det betyda att man ser andra världar och möjligheter. Eller en flykt från vardagen. Och biblioteket i sig kan vara en fristad inne på anstalterna. 

Vad hoppas du att boken ska ge för ringar på vattnet? 

– Jag har tre förhoppningar, säger Helene Lumholdt. Den första är att den ska öka kunskapen bland oss som inte har varit inne på ett fängelse, om hur det faktiskt ser ut och kan vara. Det andra är att Husseins beskrivning av sina känslor ska innebära en lättnad för andra som sitter i fängelse och som tror att de är ensamma på jorden med att känna som de känner. Det tredje är att boken ska hjälpa till att bana väg för den lättlästa litteraturen. Att den ska bli insläppt i finrummet så att alla kan ges möjlighet att få tillgång till litteraturen. 
 
Helene Lumholdt är journalist och författare som gett ut en mängd lättlästa böcker, men även inom andra genrer. 

Läs mer om boken I fängelse (öppnas i nytt fönster) 
Läs mer om webbinariet Att läsa i fängelse den 19 september (öppnas i nytt fönster) 
Anmäl dig till webbinariet Att läsa i fängelse (öppnas i nytt fönster) 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)