Information om röstning för dig med läshinder

Söndag den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun i Sverige. Om du har ett läshinder finns det olika möjligheter som du kan använda för att kunna rösta.

Här kan du lyssna på informationen från Valmyndigheten och MTM (länk till ljudfil öppnas i nytt fönster).

Om du har en funktionsnedsättning kan du rösta med bud, då krävs ett särskilt material du kan beställa på val.se. Du kan också rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare som kommer hem till dig för att ta emot din röst. Röstmottagarna har tystnadsplikt. Kontakta din kommun för mer information om ambulerande röstmottagning. Du kan också få hjälp av röstmottagarna som arbetar i val- och röstningslokalerna.

Du som läser punktskrift kan också beställa ett material som består av 30 olika kuvert med punktskrift. Kuverten innehåller valsedlar för de partier som har fått minst 1 procent av rösterna vid något av de två senaste valen, samt en blank valsedel. Det är valsedlar för alla tre valen: riksdag, region- och kommunfullmäktige. Materialet beställs på val.se.

Valmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att i samarbete med RISE Research Institutes of Sweden AB (RISE) vidareutveckla och färdigställa en eller flera prototyper av hjälpmedel som kan användas av personer med synnedsättning på ett röstmottagningsställe. Syftet är att personer med synnedsättning ska kunna hitta och ta rätt valsedel vid valsedelsställ samt kunna avge en parti- och personröst utan att behöva begära hjälp. Uppdraget ska delredovisas till regeringen den 28 november 2023 och slutredovisas 28 november 2024.

Du kan läsa mer om uppdraget på regeringen.se, (öppnas i nytt fönster). 

Ta gärna del broschyren ”Att rösta” som finns i Legimus och du hittar också information om var, när och hur du kan rösta på Valmyndighetens hemsida. Om du har frågor eller funderingar kring hur det går till att rösta är du välkommen att kontakta Valupplysningen på 020-825 825.

Mer information om tillgänglighet vid val hittar du på MTM:s samlingssida.

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)