Två kvinnor sitter vid ett köksbord, där den ena använder en spelare för taltidningar.
Foto: Apelöga

Fullspäckat digitalt program för årets upplaga av Tactile Reading

Att bli inspirerad, få ny kunskap och kunna mötas – om än i digital form. Det hoppas Astrid Kristin Vik, som ingår i programkommittén för Tactile Reading, att de som deltar ska bära med sig från konferensens två dagar. För trots att Tactile Reading på grund av coronapandemin sker helt digitalt är programmet fullspäckat och förväntningarna stora. Oavsett om du är forskare, pedagog, utvecklare eller brukare är tanken att ska du hitta något som passar just dig.

2017 arrangerades den första omgången av Tactile Reading i Stockholm, på initiativ av Punktskriftsnämnden, och genomförd av SPSM och MTM. Det är en internationell konferens som riktar sig till pedagogisk personal, yrkesverksamma inom fältet taktil läsning och punktskrift, leverantörer av tekniska hjälpmedel, samt utvecklare, innovatörer och forskare. Det finns ett stort behov av den här typen av sammanhang, berättar Astrid Kristin Vik, seniorrådgivare på Statped som i år står som arrangörer:

– Det är särskilt viktigt att vi har konferenser som Tactile Reading på grund av att brukargruppen av punktskrift eller taktila symboler är liten. Det är viktigt att man bidrar till att fackmiljön runt denna brukargrupp, som också är relativt liten, kan mötas och dela kunskap och bli inspirerade av varandra för att på så vis utveckla ny kunskap. Och att kunskapsutvecklingen går framåt leder till bättre lösningar för brukargruppen.

I år när Norge står som värdland och coronapandemin är ett faktum kommer hela konferensen att arrangeras digitalt. Men programmet är trots det lika fullspäckat och Astrid Kristin Vik vill särskilt lyfta fram två huvudtalare. Diane Wormsley, adjungerad professor vid University of Pittsburgh, kommer i sitt föredrag att ta upp hur man kan bidra till att öka läskunnigheten av punktskrift och taktila symboler hos olika grupper. Och Silvija Seres, matematiker och teknikinvesterare, kommer att fokusera på ny teknologi inom utbildning. Men programmet innehåller mycket mer utöver detta, berättar Astrid Kristin Vik:

–Vi har många spännande parallellföredrag kring olika teman som tidiga insatser, punktskrift, universell utformning, 3d-material, matematik och musik. Här vill jag särskilt lyfta fram ett föredrag som är riktad mot en smal grupp, nämligen musiknotation för blinda, där Sarah Wilkins med flera har gjort ett banbrytande arbete för att göra punktskriftsnoter tillgängliga i framtiden. Det är ett exempel på hur teknik och nytänkande kan bringa oss framåt. Det finns också många fina föredrag som också blir roliga att lyssna på, som ett om Kalle Anka som ett taktilt medium, och om de nya Legoklossarna med punktskrift på. Jag är stolt över att vi fått till ett program som jag tror fångar så stor del av brukargruppen – här finns något för alla smaker!

Huvudkonferensen hålls alltså den 29–30 april, med en för-konferens den 28 april som arrangeras av Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek i Oslo på temat teknologi och hjälpmedel. Samtliga föredrag är förinspelade och kommer att finnas tillgängliga online under de tre dagarna. En viktig del av konferenser är alla möten och kontakter som skapas, något som kan bli en utmaning när allt sker digitalt. Men även om det digitala formatet har sina begränsningar framhåller Astrid Kristin Vik att det trots det går att knyta kontakter:  

– Den här gången blir det lite annorlunda men jag hoppas att folk som har sett ett bra föredrag kontaktar och följer via digitala medier tills vi kan mötas fysiskt vid ett senare tillfälle. Jag hoppas att man som deltagare tar med sig inspiration och motivation hem att jobba vidare inom sitt fält. Kanske har man har fått se nya lösningar och fått kunskap om nya tekniska produkter och programvaror, och kanske har man fått inspiration till att sätta igång projekt och ny forskning inom ett av områdena.

Tactile Reading 2021 arrangeras av Statped i samarbete med Norges Blindeforbund, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) och med de svenska initiativtagarna till den första Tactile Reading-konferensen. Sista anmälningsdag till konferensen är den 15 april.
Här hittar du mer information om Tactile Reading (öppnas i nytt fönster)


Publicerad: 2021-03-30
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)