Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är  Årets läsombud. De sitter i fåtöljer på ett bibliotek. Kajsa till höger och Maria till vänster. Kajsa har en röd tröja. Maria en grå.
Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är Årets läsombud.

Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är Årets läsombud 2021

Varje år delar MTM ut priset Årets läsombud till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. I år går priset till två bibliotekarier på Skarpnäcks bibliotek i Stockholm.

–  Vi är jättestolta! Det känns så roligt att få ett sådant pris, både för vår skull och att det lilla vi har gjort kan sprida sig på det här sättet och inspirera andra, säger Maria Lorentzon och Kajsa Bergh.

Tillsammans driver de en digital högläsningsträff på biblioteket. Med hjälp av kultur- och fritidsutvecklaren Jenny Åhsberger på idrottsförvaltningen har de fått kontakt med LSS-boenden och dagliga verksamheter och kunnat sprida information om högläsningsträffarna. Varje vecka är det närmare tio olika verksamheter som kopplar upp sig för att ta del av högläsningen.

Hur skapar man kontakt när man läser digitalt?

– Vi har fått en väldigt personlig kontakt med de som är med och lyssnar varje gång. Kajsa var sjuk ett par läsningar och när hon kom tillbaka var hon jätteefterlängtad. En person sa: ”nu får du inte prata så mycket Maria, nu får Kajsa tala lite”, det tyckte jag var så härligt, berättar Maria Lorentzon.

Maria Lorentzon och Kajsa Bergh har tagit upp olika lättlästa titlar på högläsningsträffarna, vilket gett nya inblickar i genren.

– Via det här projektet och lässtunderna har man fått upp ögonen för lättläst, det ger så mycket i andra situationer som bibliotekarie. Till exempel blev vi jätteglada när vi hörde att Johan Werkmäster fick Lättlästpriset, ”Yes, vilket bra val, han är så himla skön att läsa!”

Läs en längre intervju med bibliotekarierna som publiceras i MTM:s tidskrift Läsombudet.


Publicerad: 2021-11-19

Sidansvarig: Martin Strandberg 

Mer information

Om priset

Priset Årets läsombud har delats ut sedan 2012. Prissumman är 10 000 kronor. Priset delas ut på Skarpnäcks bibliotek 8 december 2021 kl 14.00. Välkommen att anmäla dig om du som journalist vill bevaka prisutdelningen på plats. Skicka anmälan till Hedvig Rudling på hedvig.rudling@mtm.se

Nomineringen

Kajsa Bergh och Maria Lorentzon har med stor initiativkraft byggt upp en digital bokcirkel på Skarpnäcks bibliotek för LSS-boenden och dagliga verksamheter. Med lyhördhet och kreativitet har de utvecklat bokcirkeln till att idag engagera ett stort antal deltagare i hela Stockholmsområdet. Bokcirkeln är ett inspirerande exempel på hur bibliotek kan främja högläsning inom LSS-omsorg och arbeta med lättlästa böcker.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)