Eli Åhman Owetz  (Foto Håkan Owetz) och bokomslagen till En jul tillsamman och Sköna Maj
Eli Åhman Owetz (Foto Håkan Owetz) och bokomslagen till En jul tillsamman och Sköna Maj

Eli Åhman Owetz vinner Lättläst-priset och släpper julroman

Eli Åhman Owetz tilldelades idag Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur för boken Sköna Maj på Bokmässan i Göteborg. Priset är om 50 000 kronor och instiftades 2020.

Motiveringen lyder: Sköna Maj är en underbar bok runt en äldre kvinna som upplever en ovanlig dag på väg hem från frisören. Som läsare rörs och berörs vi av hennes äventyr, och även om det är en klassisk kärlekshistoria, så är den här varianten en vi aldrig läst förut. Det är nya vändningar hela tiden, och många hjärtliga skratt. Språket är rikt, lättillgängligt och omsorgsfullt genomarbetat, med ordval som utmanar läsaren på en överkomlig nivå.”

Grattis Eli! Vad betyder det för dig att få Lättlästpriset?

- ­Att skriva på lättläst svenska är inte lätt. Man har färre ord, färre verktyg att jobba med. Priset är ett bevis på att jag har lyckats och det gör mig så otroligt glad. Jag tror att driftiga Maj, 85 plus, som är bokens huvudperson också skulle vara väldigt stolt.

Idag släpper LL-förlaget också Eli Åhman Owetz En jul tillsammans, i vilken läsaren får fortsätta följa kärlekshistorien mellan Maj och Lennart.

I En jul tillsammans har Maj och Lennart flyttat ihop. De känner sig som tonåringar trots att de snart är 90 båda två. Det är december och de njuter av sitt första gemensamma julstök. Det finns ju så mycket härligt vid jul. Apelsiner med nejlikor, hyacinter, pepparkakor och smällkarameller av prassligt silkespapper. Men Maj kan inte sluta tänka på det där Lennart sa på första advent. Om att de kanske skulle ta och gifta sig. Men nog är de för gamla för det?

En jul tillsammans är en mysig lättläst julroman. Liksom Sköna Maj, som hyllats som högläsningsbok, har den korta naturliga repetitioner av vad som hänt tidigare som stöder minnet och gör att kapitlen i böckerna lätt kan läsas vid olika tillfällen.

Lättlästpriset gör att lättlästa böcker lyfts fram i ljuset. Priset uppmärksammar att bra lättläst litteratur ger fler chansen att uppleva sann läsglädje. Till exempel genom att lära känna det charmiga paret Maj och Lennart!

En jul tillsammans på LL-förlaget (Öppnas i nytt fönster)

Skön Maj på LL-förlaget (Öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)