Bilden visar en sida ur den taktila bilderboken Start och full fart av Fhiona Galloway.
Taktila bilderboken Start och full fart av Fhiona Galloway.

Barnen upptäcker böckernas värld genom fingrarna med MTM:s taktila bilderböcker

En bokupplevelse kan engagera många sinnen samtidigt. För vissa barn är den taktila bilderboken det första mötet med en bild. För andra kan boken stärka det egna språket.

När vi läser för barn handlar det inte bara om att återge orden och en berättelse. Genom synen och genom känseln kan vi också förmedla alldeles särskilda upplevelser av en historia. En taktil bilderbok låter barnet uppleva illustrationerna med fingrarna. Boken görs med upphöjda delar av tyg och annat material så att läsaren kan känna vilka former bilderna har. För vissa barn är en taktil bilderbok det första mötet med en bild. För andra barn kan den taktila boken hjälpa till att förstärka språket.  

Varje bok är ett hantverk i sig. MTM har producerat taktila bilderböcker sedan mitten av 1990-talet och produktionen är en lång och tidskrävande process som görs i fem olika delmoment. Det kräver mycket manuell handpåläggning av formgivaren 

Under Litteralund, en bokfestival för barn och unga som sänds digitalt från Lund, presenterar MTM några av sina nya titlar. I ett samtal mellan punktskriftsspecialisten Eva Bengtsson och kommunikatör Hedvig Weibull får läsombud tips på hur de kan låna och läsa taktila bilderböcker på folkbiblioteken för att erbjuda förskolebarn en alldeles speciell bokupplevelse

Taktila bilderböcker görs i begränsad upplaga. Läsombud på förskolor och barn med andra funktionsnedsättningar än synskada kan låna böckerna på folkbiblioteken.

Böckerna kan dock endast köpas av bibliotek, av enskilda personer med synnedsättning, föräldrar eller anhöriga till barn med synnedsättning och institutioner som specifikt arbetar med barn med synnedsättning.  

När: 18 maj klockan 16:00 till 16:30 i en digital sändning från stadsteatern i Lund.  

Anmälan är kostnadsfri - anmäl dig här (öppnas i nytt fönster)
Mer information om taktila bilderböcker


Publicerad: 2021-04-12
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)