Bild på omslaget till boken "Älskar, älskar inte" av Ann Gromér.

Romantik på gruppboendet Bofinken i ny bok

Nu kommer den efterlängtade uppföljaren om gänget på gruppboendet Bofinken. Författaren Ann Gomér bjuder i sin nya bok ”Älskar, älskar inte” på kärlekstrassel med humoristiska förvecklingar och ett lyckligt slut.

Det var som att återse gamla vänner! Så beskriver författaren Ann Gomér känslan av att återvända till de färgstarka karaktärerna på gruppboendet Bofinken. Och hon är inte ensam om att ha längtat efter nya äventyr för Jolly, Björn och de andra vännerna. Den första boken i serien, ”Spåren i snön”, fick ett väldigt varmt mottagande, mycket tack vare nyanserade karaktärsskildringar av personer med funktionsnedsättningar. I uppföljaren, ”Älskar, älskar inte” som släpps på LL-förlaget den 30 mars, står kärlek, missförstånd och humor i fokus.

Det är sommar och Jollys födelsedag stundar. Men när ingen, minst av allt hennes nya pojkvän Lasse, verkar vilja planera för kalaset blir Jolly förtvivlad och börjar ifrågasätta sitt förhållande. Men oron visar sig vara obefogad och vad som väntar är en överraskning bättre än hon någonsin kunnat drömma om.

– Jag ville skriva om Jollys kärleksrelation och hur jobbig den där första tiden är, med pendlandet mellan ljuvligt hopp och tröstlös förtvivlan. Jolly är en känslig tjej, hon har nära till både gråt och skratt. Jag är likadan, så det har jag lätt att skriva om. Här finns humor, romantik, vänskap och starka känslor. En bok att fnissa åt och bli glad av, berättar Ann Gomér.

Läsarna står alltid i centrum för Ann Gomér, som har lång erfarenhet av att skriva lättlästa böcker. Först och främst vill hon ta reda på vad de vill läsa om och vad de blir berörda av, och sedan anpassar hon texten därefter. ”Älskar, älskar inte” är skriven på lättlästnivå 1 och riktar sig främst till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Och den passar också bra för högläsning. Ann Gomér menar att det finns ett stort behov av böcker för just den här målgruppen:

– Det finns så många som kämpat hårt med läsningen i skolan under alla år. Sedan när de väl lämnar skolan så hittar de inget kul att läsa. Då är risken stor att man till slut tappar den viktiga förmågan igen. Därför tycker jag att det är viktigt att det finns ett stort urval av böcker för vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.

Ann Gomér är ofta ute och möter personer med intellektuella funktionsnedsättningar och vet att suget efter humoristiska böcker om kärlek är stor. Skrivprocessen var härlig och hon hoppas att de som läser ”Älskar, älskar inte” ska bli lika berörda av boken som hon själv blev när hon skrev den.

– Jag ska berätta en hemlis … Tårarna rann på mig när jag skrev slutet! Jag skrattade och grät om vartannat när jag tänkte på hur personerna i boken kände sig. Så jag tror och hoppas att mina läsare också ska bli berörda, säger Ann Gomér.  

Maria Ramdén, som är förläggare på LL-förlaget, instämmer i behoven av välskriven litteratur för läsare med intellektuella funktionsnedsättningar och lyfter fram hur viktig denna målgrupp är för förlaget när de planerar utgivningen för året. Därför är hon extra stolt över att förlaget nu släpper ytterligare en bok av Ann Gomér:

– Ann Gomérs nyanserade och fina personskildringar fördjupade av Carina Ståhlbergs underbara illustrationer ger en läsupplevelse fylld av humor och kärlek – just de ämnen som ofta ligger högt på listan när vi frågar läsare med intellektuell funktionsnedsättning vad de tycker om att läsa, säger Maria Ramdén.   

Titel: Älskar, älskar inte
Författare: Ann Gomér
Illustratör: Carina Ståhlberg
Utgivningsdatum: 
30 mars 2021
Lättlästnivå: 1

Författaren Ann Gomér har lång erfarenhet av att skriva för läsare i behov av lättläst. Hon har skrivit över 30 böcker, mest lättlästa, för både barn och vuxna.

LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur.


Publicerad: 2021-03-30
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)