Information om nya Legimus för dig som arbetar på bibliotek

Den 17 januari klockan 10 lanseras den nya versionen av Legimus.se. Designen har renodlats och förenklats med förhoppningen att det ska gå snabbare att hitta och komma igång med läsningen.

Den nya webbplatsen kommer att ha några förändringar i förhållande till den gamla versionen av Legimus.se. För att registrerare i Legimus ska kunna hjälpa låntagarna på bästa sätt listas nedan de viktigaste funktionerna. Fullständig information finns samlad på Legimus.se under rubriken ”För bibliotek”. Observera att du måste vara inloggad med ditt personliga registrerarkonto för att kunna ta del av informationen. För att webbplatsen ska vara så enkel som möjligt för läsaren har en del information flyttats så att den enbart är synlig för dig som registrerare.

Den gamla versionen av Legimus kommer att finnas kvar parallellt med den nya en tid framåt så det blir möjligt att bekanta sig med den nya versionen i sin egen takt. MTM kommer att informera om när den gamla versionen stängs ned helt.

Det är endast webbplatsen Legimus.se som uppdateras. Legimus-appen och övriga tjänster kommer att behålla samma funktioner och design.

Om något känns oklart kontakta gärna Svarstjänsten.
Öppettider: Måndag till fredag klockan 08.30 till 12:00.
Telefon: 040-653 27 10
E-post: info@mtm.se   

Funktioner i Legimus.se

Nedan finns instruktioner för några av de viktigaste funktionerna. Mer detaljerad information om exempelvis nedladdning av zip- och ISO-filer finns på Legimus.se under “Använda Legimus “eller ”För bibliotek” i huvudmenyn.

Registrera nya låntagare

Användarregistret där nya användare skapas och som administrerar befintliga användare är inte förändrat utan fungerar precis som tidigare. 

Smidig åtkomst till de vanligaste sidorna

Länkarna till vårt användarregister, TBK-gränssnittet och vår beställningsportal hittar du på Legimus.se, men du behöver vara inloggad med ditt personliga registrerarkonto för att nå dem. Länkarna ligger direkt under rubriken “För bibliotek” i huvudmenyn. 

Bokhämtaren finns inte i nya versionen av Legimus.se. Välj istället var nedladdade böcker ska sparas.

För att styra var nedladdningarna hamnar på användarens dator behöver detta ställas in i webbläsaren. Detta görs på lite olika sätt beroende på vilken dator och webbläsare. Gå in under ”Inställningar”, klicka på ”Nedladdningar / Hämtade filer” och därefter på ”Plats (ändra) / Flytta till”. Välj var på datorn böckerna ska sparas. I fortsättningen sparas böckerna automatiskt till denna plats.

Nedladdningslistan

Nedladdningslistan finns för bibliotekets gemensamma konto. I nedladdningslistan kan du precis som tidigare lägga till flera böcker samtidigt. Instruktion för detta finns under ”För bibliotek”, ”Talböcker på CD eller minneskort”. Observera att nedladdningslistan inte längre finns för enskilda användare.

Föra över listor till nya Legimus.se

Listorna från gamla Legimus.se följer inte med till den nya versionen av webbplatsen. Däremot kan användarna få sina personliga listor från gamla Legimus.se via mejl, och på så vis spara undan titlarna. 

Så här sparar användarna sina listor: Klicka på länken ”till Minneslistan” som finns på startsidan i den gamla versionen av Legimus eller under ”Mina sidor”. Längst ner på sidan med Minneslistan, under alla boktitlar, finns en länk med texten ”Tipsa med e-post”.  Klickar du där får du upp ett fält där du kan ange e-postadress och ett fält för ett meddelande. Klicka upp fältet och fyll i användarens e-postadress och klicka på Skicka-knappen. Ett mejl skickas till e-postadressen med minneslistans titlar. Övriga sparade listor finns under ”Mina listor” på ”Mina sidor” och har samma mejlfunktion.

Skapa nya listor

I nya Legimus har listfunktionerna bytt namn till ”Favoriter”. När man är inloggad har varje boksida en länk med namnet ”Lägg till i favoriter”. Alla favoriter sparas sedan under rubriken ”Mina sidor”. Om man vill sortera böckerna i olika listor trycker man på ”+ Skapa ny lista”, högst upp i favorit-sidan. Döp listan och sedan kan du lägga in de olika böckerna i listorna genom att klicka på ”+ Lägg till i lista” som ligger bredvid respektive bok i favoritlistan. Du får nu välja i vilken av dina skapade listor boken ska hamna genom att markera rätt lista och sedan klicka på ”Lägg till”-knappen. Den valda listans namn visas nu istället för ”+ Lägg till i lista” för respektive boken. 

Mina val

Under ”Mina sidor” hittar du ”Mina val” där läsaren kan göra personliga inställningar. Idag går det att välja vilka språk och medietyper som ska visas i sökresultatet när man är inloggad.

Under en övergångsperiod beställs punktskriftsböcker inte i Legimus

Tanken är givetvis att man som punktskriftsläsare och bibliotekarie ska kunna beställa punktskriftsböcker direkt via Legimus.se. Men just nu sker det mycket tekniskt arbete kring webbplatsen och MTM arbetar på en lösning för punktskriftslån i nya Legimus. Därför kommer punktskriftsläsare såväl som beställande bibliotekarier under en övergångsperiod behöva kontakta vår kundtjänst Punktskrift- och prenumerationsservice vid beställning av punktskriftsböcker. Kontaktuppgifter står vid varje punktskriftstitel i Legimus.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)