Omslaget till Börja plugga är mörks havsgrönt med några streckteckningar av en klocka, dator och bok, Omslaget till Söka jobb är mörkt cerise med enkla streckteckningar av dator, ett cv och en kaffekopp. Porträttbild av Moa Candil.
Omslagen till Börja plugga och Ska jobb. Moa Candil, foto: Zanna Chanel Nordqvist.

Lättläst om att börja plugga och söka jobb

För den som brottas med lässvårigheter eller är ny för svenska språket kan den stora mängden information om studievägar och arbetsmarknad lätt bli övermäktig. De två nya lättlästa och praktiska handböckerna Börja plugga och Söka jobb gör vägen till studier och nytt jobb tydligare och lättare att överblicka.

I Börja plugga av Moa Candil varvas fakta om studier på komvux, SFI, folkhögskola, yrkesskola, högskola och universitet med korta intervjuer om vägen mot studier. Boken underlättar för den som är ny i Sverige att förstå hur systemet fungerar och hitta en passande utbildning. Boken vänder sig också till unga som inte tycker det är självklart att plugga vidare eller som inte gått klart gymnasiet -och till den som vill ta upp studierna efter några år i yrkeslivet.

- ­Det är många som haft det tufft i skolan, har en funktionsnedsättning eller inte blivit uppmuntrade att studera, säger Moa Candil.

I Söka jobb går Moa Candil pedagogiskt och tydligt igenom saker var du hittar jobb att söka, hur du skriver en ansökan, hur du kan förbereda dig för en intervju och hur intervjuer brukar gå till. Boken innehåller också ett avsnitt om saker att tänka på när du väl har fått ett jobb – som lön, pension, vad som händer om du blir sjuk eller om du vill byta jobb.

- Alla ska ha möjlighet att studera, hitta ett jobb de gillar och leva ett bra liv. Och då måste alla få information på sin nivå om hur man tar sig dit. Vissa får den kunskapen hemifrån men verkligen inte alla. Därför är de här böckerna viktiga, säger Moa Candil.

Båda böckerna är faktagranskade av experter som arbetar med arbetsmarknadsfrågor och studie- och yrkesvägledning.

Moa Candil är journalist och författare och har lång erfarenhet av att skriva på lätt svenska. Hon har bland annat arbetat på den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor och är författare till flera lättlästa böcker. I höstas utkom hennes och Bengt Fredriksons handbok Skriv lättläst. En handbok till dig som vill förståd

Börja plugga | LL-förlaget (ll-forlaget.se) (öppnas i nytt fönster)

Söka jobb | LL-förlaget (ll-forlaget.se) (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)