Möt oss på Bokmässan – på plats eller digitalt!

Vill du ta del av seminarier om tillgänglig läsning? Då ska du spana in MTM:s programpunkter från Bokmässan i Göteborg 2023.

Vi var där torsdag och fredag 28-29 september 2023 och lyfte särskilt lyssningsläsningen i flera programpunkter.

Våra webbinarier spelades in och ligger kvar på länkarna i den här artikeln. Samtalen skrivtolkades live och tolkades till teckenspråk live.

MTM:s programpunkter:

 

Samtal på Skrivascenen: Att skriva i blindo

Torsdag 28 september 10:00 – 10:20

Hur påverkas blinda författare av att det mesta skrivits av seende? Är färger och synintryck enbart för författare som ser? Hur jobbar man i blindo med en stor textmassa? De frågorna och många fler ska diskuteras i ett samtal på Skrivascenen på Bokmässan i Göteborg. Samtalet tolkas till teckenspråk och skrivtolkas live.

Medverkar gör poeten Mickaela Persson (Katapultprisvinnare 2023) och författarna Sofia Thoresdotter och Sara Shamloo Ekblad. Samtalet leds av Finn Hellman, frilansjournalist. Arrangeras av MTM.

Länk till sändningen: Att skriva i blindo – på MTM:s videosajt

 

Samtal på Biblioteksscenen: Stärkt samverkan – en förutsättning för biblioteken?

Torsdag 28 september 11:00 – 11:20

Vad går det att samverka kring för myndigheterna inom biblioteksområdet? Vad kan bli mer effektivt genom att man samarbetar på en strategisk nivå och hur ska det gå till?

Ett samtal mellan de tre biblioteksmyndigheterna Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), Kungliga biblioteket (KB) och Kulturrådet, utifrån regeringens biblioteksstrategi och KB:s uppdrag om stärkt samverkan. Arrangeras av MTM, KB och Kulturrådet

 

Matscenen: Glöggmingel och lättlagad julmat med Jessica Frej!

Torsdag 28 september 12:00

Hur skriver man en lättläst kokbok? I Laga julmat har Jessica Frej gjort enkla steg-för-steg-beskrivningar i både text och bild, för att alla ska ha möjlighet att känna julens dofter i sitt eget kök. Välkomna på glöggmingel med provsmakning! Programledare: Tove Nilsson 

 

Seminarium, G3:1: Det vet vi om lyssningsläsande

Torsdag 28 september 17:00 – 17:45

Att lyssna på berättelser har varit ett sätt att ta till sig både språk och kultur sedan urminnes tider. Ändå präglas diskussionen om hur vi lyssnar på böcker av en rädsla för att de ”riktiga” böckerna ska trängas undan. Så vilken roll har lyssningsläsandet idag? Och vad säger egentligen forskningen om vad lyssningsläsandet kan ge?

Ett samtal mellan Anders Ohlsson, litteraturvetare, förläggare Kristoffer Lind och Helena Taubner, lektor i specialpedagogik om vad lyssningsläsande är och vad det gör med lyssnaren. Programleder gör Lisa Olsson Dahlquist, verksamhetsutvecklare för forskningsfrämjande vid MTM. Samtalet tolkas till teckenspråk och skrivtolkas live. Arrangeras av MTM.

Länk till sändningen: Det vet vi om lyssningsläsande - Screen9 Videosite

 

Samtal på Biblioteksscenen: Angelägen forskning Live – temaminoritetsspråk

Fredag 29 september 09:00 – 09:30

Språk handlar inte bara om att läsa och skriva, utan också om att få uppleva hur det talas. Hur arbetar folkbibliotek läsfrämjande med minoritetsspråk och på vilket sätt kan den muntliga berättartraditionen ge fler verktyg i det arbetet?

Om detta diskuterar Hanna Karolina Schimmer, bibliotekskonsulent vid Sametinget och Samernas bibliotek och Charlotte Hyltén-Cavallius, docent i minoritetsstudier, Institutet för språk och folkminnen. Samtalsledare är Tomas Woodski, Institutet för språk och folkminnen och jiddischaktivist.

Webbinariet teckenspråkstolkas och skrivtolkas och är en del av serien Angelägen forskning - ett forskarforum för stärkta bibliotek, ett samarbete mellan Kungliga biblioteket, MTM och Kulturrådet.

Ta del av det här: Angelägen forskning - live på biblioteksscenen tema Minoritetsspråk - Screen9 Videosite

 

Montersamtal i D02:32, Nationella bibliotekstjänster: Vilken kunskap behöver biblioteken om tillgänglig läsning?

Fredag 29 september 14:30 – 15:30

Kom och prata med MTM och Digiteket om vilken kunskap du behöver mer av i ditt arbete och hur MTM och Digiteket kan bidra. Vi ses på Bokmässan i monter D02:34. MTM och Digiteket ska ha en stöttande funktion i din yrkesprofessionella vardag på folkbiblioteket. Därför är det viktigt för oss att ta del av dina behov.

Läs mer: https://www.facebook.com/events/2449156138577225 Arrangör: Digiteket, MTM

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)