Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson håller i en blomma och ett diplom, och ler stort.
Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson.

Läsguldet tilldelas bokcirkel för EPA-ungdomar!

När EPA-fantasterna i jämtländska Svenstavik inte ville komma till biblioteket, så kom biblioteket till dem. På ungdomarnas egna villkor startades EPA book club, som nu tilldelas Läsguldet 2023.

Folkbibliotekarien Britt-Inger Rörborn och specialläraren Kristina Göransson tilldelas Läsguldet 2023, för sin förmåga att tänka gränsöverskridande kring läsfrämjande till grupper som biblioteken har svårt att nå.

– Vi är hedrade, och överrumplade, säger de när de nås av beskedet.

Det började med att Kristina Göransson läste en studie om unga killars bristande läsförmåga. Hon hörde av sig till sitt lokala bibliotek, för att höra om de ville samarbeta för att nå läsovilliga ungdomar. På andra sidan luren fanns Britt-Inger Rörborn. Hon nappade och de började planera ett gemensamt projekt för att få fler lokala ungdomar att läsa.

I Svenstavik finns ett utbrett fordonsintresse, så det första stället där de sökte upp ungdomarna var i garagen där de mekar. Och sen gick det snabbt. De anordnade lästräffar, författarbesök och framträdde på Bokmässan för att berätta om sin metod. Dessutom blev EPA book club en bok som ges ut av Hegas förlag i december 2023. I boken delar de med sig av metoder för att lyckas med en bokcirkel. Några av deras bästa tips är samverkan mellan bibliotek och skola och att låta deltagarna vara med och bestämma. Sist men inte minst råder de blivande arrangörer att inte dra sig för att muta sina deltagare med fika eller pizza.

Av 25 anmälda fullföljde 22 ungdomar bokcirkeln, flera av deltagarna har någon typ av läshinder.

– Det här är ett initiativ som sätter fingret på något som alla vi som arbetar med läsfrämjande måste bära med oss: det går inte att göra som vi alltid gjort, utan vi måste ständigt utveckla våra metoder och våga tänka nytt. Årets vinnare av Läsguldet är föredömen som visar att det mesta går att lyckas med, så länge man vågar tänka utanför boxen, säger MTM:s generaldirektör Magnus Larsson.

Juryns motivering:

Med driv och engagemang arbetar specialläraren Kristina Göransson och folkbibliotekarien Britt-Inger Rörborn med gränsöverskridande nytänkande i bokcirkeln EPA book club. Med kreativitet och läslustig inställning har de lämnat sin trygga miljö och möter ungdomar där ungdomar är. Genom individuella anpassningar får Kristina och Britt-Inger skoltrötta, läsovana unga att läsa på sina villkor.

Om priset

MTM delar ut priset Läsguldet en gång om året sedan 2018. Med priset vill vi uppmärksamma personer, organisationer eller institutioner som på ett kreativt, inspirerande och inkluderande sätt skapar möjlighet för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor.

Tidigare vinnare

2022 Lynn Alpberg, bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek.

2021 Frilansjournalisten och funktionshinderaktivisten Finn Hellman.

2020 Eva Fridh och Martin von Knorring för kokboken Laga mat i blindo.

2019 Sustainable Poetry på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.

2018 Helena Pennlöv Smedberg och Laven Fathi för projektet Unga läser för gamla.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)