En porträttbild på Elin Ljungvall som är klädd i en vit tröja. I bakgrunden ser fönster där personer sitter och arbetar och har möten.
Foto: MTM

Internationellt tillgänglighetspris till Hegas

I slutet av oktober belönades lättlästförlaget Hegas med 2023 ABC International Excellence Award for Accessible Publishing. MTM ringde upp för att gratulera Elin Ljungvall, tillgänglighetsansvarig vid det anrika förlaget.

– Det känns jättekul. Lite overkligt. Vi vet att vi gör mycket bra, men man tror ju inte att man är så duktig att man ska få ett pris för det. Det blir en extra kick att vilja bli ännu bättre!

Vill du berätta lite om priset?

– Det är ett internationellt pris som lyfter förlag eller projekt som jobbar för tillgänglighet, och hur man tillgängliggör böcker. Juryn brukar fokusera mycket på digitala hjälpmedel och personer med synnedsättningar, men även andra läs- och skrivsvårigheter. Vi fick beröm från juryn för att vi jobbar mycket mot målgruppen dyslektiker.

Vad betyder priset för er som förlag?

– Dels så är det en kvalitetsstämpel på vårt arbete, och vi känner att vi jobbar i rätt riktning. Det är ju en arbetsinsats och en kostnadsfråga som vi tyckt varit värd att ta, eftersom vi är ett lättläst förlag, och det är inte bara i tryckta böcker som tillgänglighet behövs. Det ger också motivation till hela förlaget, även om det är jag som ansvarar för de här frågorna, så är hela förlaget investerade i tillgänglighetsfrågor och jobbar mot samma mål. Lättlästbearbetningen i sig handlar ju också om tillgänglighet.

Varför är det viktig för er att jobba med tillgänglighet?

Det är viktigt ur många synvinklar. Men för oss handlar det ju om en trovärdighet i det vi gör, vi vill hitta sätt för alla att hitta läslust, och då kan vi inte begränsa oss. Många av våra läsare tar till sig text på olika sätt och en fysisk bok är inte alltid det som är rätt för dem. Därför behöver vi tillgodose våra läsare med fler format. När jag var på en NIPI-konferens med förlaget, så var det en talare som uppmanade alla förlag att utse en tillgänglighetsperson, och det tog min chef fasta på och utsåg mig.

Hur rustade är ni inför den nya lagen?

– Vi vet att det finns mycket mer vi kan göra när det gäller tillgänglighet, men samtidigt vet vi att vi är ett förlag som ligger långt fram. Det känns lite svårt eftersom direktiven inte är så konkreta än så länge. Det finns krav på vad man ska uppfylla, men inte hur eller på vilka sätt. Vi på Hegas har en speciell arbetsgrupp som diskuterar de här frågorna löpande, där även vår förlagschef är väldigt engagerad.

Om priset

Priset delas ut av Accessible Books Consortium, sedan 2015. I år vann Hegas i förlagskategorin. I kategorin för goda initiativ vann the Accessible Reading Materials Library från Indien. Juryns särskilda lovord tilldelades The Kalimat Foundation i Förenade arabemiraten. Läs mer på deras webbplats (öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)