Ett kollage där Eli Åhman Owetz syns till vänster och hennes senaste bok till höger. Hon är klädd i en blårutig tröja. Bokomslaget är grönt med titeln Sköna maj i orange.
Foto av Juliana Wolf Garcindo

Prisad LL-bok blir radioföljetong i P1

Lättlästa feelgoodromanen Sköna Maj av författaren Eli Åhman Owetz har lästs in som följetong av Sveriges Radio P1. Boken som 2022 belönades med Lättlästpriset är en roman om kärlek på ålderns höst, och målgruppen är främst äldre med demens.

Den 4 september 2023 släpptes den första delen av fem i Sveriges Radios följetong, som lästs in av skådespelerskan Fransesca Quartey. Radioserien finns tillgänglig fram till den 2 december 2023.

­– Det känns overkligt fint, jag är verkligen så stolt! Jag tror att detta kan bereda en väg för lättläst litteratur, för det är en genre som fler behöver ta del av och som fler behöver prata om, säger Eli Åhman Owetz.

I boken följer vi Maj, en dam som är ett par år över 80, och på väg hem från frisören. Under sin promenad korsar hon väg med flera människor som hon på ett eller annat sätt hjälper framåt i livet.

– Bokens Maj är inspirerad av min egen mamma. Hon var en driftig och arbetsam kvinna född på 1920-talet. Hon var en sån som aldrig stod handfallen, utan tog tag i saker och löste problem som uppstod. Om det så var en strumpa det gått hål på, eller som i boken där Maj går in i ett restaurangkök och lär ett gäng unga kockar hur man tillagar gammaldags rotmos.

Boken kom till efter att LL-förlaget hört av sig till Eli Åhman Owetz och frågat om hon skulle vilja skriva en romantisk feelgoodbok. På lättläst svenska och med äldre personer med demens som främsta målgrupp.

– Jag svarade ja direkt och efter att boken släpptes har jag varit ute och högläst ur den på demensboenden. Och högläsning är ju precis som musik, den som lyssnar behöver inte prestera. Man kan så att säga sjunga med, men man kan också bara lyssna. Vissa sover en stund, och det är okej det också, säger Eli Åhman Owetz, som har egen erfarenhet av demens genom sin mamma.

Radioföljetongen hade premiär den 4 september, och finns tillgänglig på Sveriges Radio till den 2 december 2023. Lyssna här genom att klicka här (öppnas i nytt fönster)

– Skriver man feelgood så placeras man lätt i ett visst segment. Det ses som något lättsamt och inte så fint. Men nu kör man min bok i P1, det är stort!, säger Eli Åhman Owetz.

 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)