MTM stöttar bok-och förlagsbranschen i omställning till nya tillgänglighetskrav

Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.

Därför arrangerar vi tillsammans en konferens för branschen på temat inclusive publishing och universell design i Malmö. På plats finns några av världens ledande experter.

En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga.
- Det är en viktig demokratifråga, att alla ska kunna ta del av den litteratur som ges ut. Och när förlagen ställer om, och börjar använda universell utformning i sin produktion och distribution av e-böcker, kommer de dessutom att märka att tillgänglighet leder till bättre användarvänlighet, inte bara för MTM:s målgrupper, utan för alla, säger Tove Dannestam, enhetschef för Omvärld och samverkan.

Målet för konferensen är att öka kunskapen om de lagkrav som snart börjar gälla och bidra till att man börjar ställa om produktionen för att möta kraven. Från Frankrike kommer Luc Audrain och berättar om hur förlagsjätten Hachette livre gjorde sin omställning. Brittiska Molly Watt, som själv har dövblindhet, pratar om hur universellt utformad teknologi underlättar och förbättrar livet för användaren. Och svenska Bookbeat ger konkreta tips på hur en abonnemangstjänst kan jobba mot ökad tillgänglighet för användaren.

Konferensen Include! äger rum 16-17 mars på Studio i Malmö, och leds av Johanna Koljonen.
Läs mer om konferensen här (öppnas i nytt fönster)

 

Publicerad: 2020-02-11
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)