MTM får tillsynsuppdrag kopplat till e-böckers tillgänglighet

Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet träder i kraft den 28 juni 2025. Nu står det klart vilka myndigheter som får ansvar för marknadskontroll och tillsyn. MTM är en av dem.

– Jag känner en stolthet över det här förtroendet och ser fram emot att tillsammans med verksamheten skapa en tillsynsorganisation som också kan bidra till ökad tillgänglighet i bokbranschen, säger generaldirektör Magnus Larsson vid Myndigheten för tillgängliga medier.

MTM blir ansvarig myndighet för tillsyn gällande den del av lagen som omfattar e-böcker och ändamålsenlig programvara. MTM ska även meddela föreskrifter inom detta område.

Lagens syfte är att bidra till en mer effektiv konkurrens i EU och att främja ökad delaktighet i samhället genom universell utformning, så att fler får tillgång till vissa produkter och tjänster, däribland e-böcker. Lagen innebär till exempel att e-bokens innehåll ska kunna läsas obehindrat med hjälpmedel, till exempel skärmläsare, och att läsaren tydligt ska kunna navigera i bokens innehåll. Lagen ställer även krav på att programvara för att läsa e-böcker stödjer funktionalitet för tillgänglighet.   

Läs mer i vårt pressmeddelande (öppnas i nytt fönster). 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)