En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Regeringsuppdrag till MTM: Hur kan taltidningsverksamheten omfatta fler och nya former av nyhetsmedier?

  Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.
 • Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing hålls 11-12 november

  Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.
 • Nytt nummer av Vi punktskriftsläsare ute nu!

  Nu har årets första nummer av Vi punktskriftsläsare kommit, lagom till sommaren som vanligt. Perfekt sommarläsning i hängmattan, stranden eller någon annan plats du håller kärt i sommar.
 • Marie Hillblom ny chefredaktör på 8 Sidor

  Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.
 • Kommentarer till namninsamlingen ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!”

  Tidigare i våras kom det till vår kännedom att det skapats en namninsamling kallad ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!” innehållande 13 punkter med krav på myndigheten.
 • Nominera till Läsguldet 2020

  Nominera den du tycker ska få tillgänglighetspriset Läsguldet 2020! Priset är till för att uppmärksamma personer eller aktörer som skapar möjligheter för personer med läsnedsättning eller nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor.
 • Nytt nummer av Läsliv ute!

  Våren är här och så även årets första nummer av Läsliv. Som vi har längtat och vad många godsaker numret bjuder på.
 • Att prata om det outtalade - om syntolkningens växande viktiga roll

  Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet. Hon är också koordinator för tematiska samverkansinitiativet Syntolkning för tillgänglig kommunikation. I hennes forskning där bland andra MTM är samverkanspartner påpekar hon hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare.
 • Lättlästa böcker för att underlätta för elever och lärare

  Många elever har inte tillgång till skolbibliotek och folkbibliotek nu när undervisningen sker på distans. Fram till den 15 juni tillhandahåller MTM ett urval av LL-förlagets lättlästa böcker som PDF-böcker utan kostnad. Detta för att underlätta för elever och lärare, främst i SFI och gymnasiesärskola. Många av böckerna har även lektionsmaterial.
 • Ny ledamot i MTM:s vetenskapliga råd

  MTM:s vetenskapliga råd har fått en ny ledamot. Det är Katarina L Gidlund som ersätter Jan "Gulan" Gulliksen.
 • Tactile Reading-konferensen 2021

  Boka in den 29 och 30 april 2021 då den internationella Tactile Reading-konferensen kommer till Oslo för att ta del av idéer, hitta inspiration och förbättra din kunskap inom taktil läsning.
 • Information med anledning av corona/covid-19

  Här hittar du information om hur MTM:s verksamhet påverkas av åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Här lägger vi också upp svar på vanliga frågor som vi får med anledning av den situation som råder.
 • Digitala tjänster för litteratur och film

  Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.
 • Planerade evenemang och Corona

  Just nu är det flera evenemang som skjuts fram eller ställs in på grund av åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Vi håller vårt kalendarium här på sidan uppdaterat. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, vänd dig till arrangören.
 • Pippi Långstrump kommer som taktil bilderbok

  Historien om hur Astrid Lindgrens sjuka dotter fick höra sin mor berätta om Pippi Långstrump känner de flesta till. När Astrid själv några år senare skadade foten skrev hon ner sina berättelser, och resten är som det brukar heta, historia.
 • Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing flyttas fram till hösten

  Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing, som skulle hållits i Malmö 16-17 mars, flyttas fram till hösten.
 • Välkommen på webbinarium!

  Den 2 april håller vi webbinariet Talböcker och tillgänglig läsning - för dig som arbetar i skolan.
 • Ny bok från LL-förlaget - Äntligen ihop

  Idag släpps uppföljaren till boken En egen pojkvän. Den nya boken Äntligen ihop av Thea Blixt handlar om längtan efter att bo tillsammans med den man är kär i.
 • Lättläst + kärlek = sant

  Idag på Alla Hjärtans Dag släpps boken Hjärtat – en lättläst bok med 13 korta berättelser om kärlek.
 • MTM stöttar bok-och förlagsbranschen i omställning till nya tillgänglighetskrav

  Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)