Nyheter från MTM

 • Tillgänglighetsdirektivet och biblioteken

  Tillgänglighetsdirektivet börjar gälla i hela EU i juni 2025 och ställer krav på tillgänglighet på en rad kommersiella produkter och tjänster. E-boken ingår i dessa, vilket kommer att påverka inte bara den svenska bokbranschen utan även biblioteken och MTM.  

 • Ny lättläst magisk realism av Lisa Förare

  Lisa Förare är matskribenten som blev författare. Hon debuterade med den kritikerrosade romanen Varken 2019. Efter det har hon skrivit lättlästa böcker för vuxna. I sitt författarskap rör hon sig kring Långsjön, där övernaturliga krafter är starka. Idag släpps hennes nya bok Strandflickan.

 • Många brister i tillgängligheten på svenska nyhetssajter

  Svenska nyhetssajter har betydande brister i den digitala tillgängligheten. Det visar en genomgång av tio stora dagstidningars webbplatser som konsultföretaget Metamatrix har gjort på uppdrag av MTM.

 • Se sändning från konferensen Nå fler med livsviktig information

  Här kan du se sändningen från konferensen Nå fler med livsviktig information.

 • Katter – följ katternas liv på nära håll

  Älskar du katter? Människor och katter trivs i varandras sällskap och har levt tillsammans i flera tusen år. Men visst är det något lite mystiskt kring katter? Vad gör de egentligen om dagarna?

 • Ny vägledning kring tillgänglig samhällsinformation

  Alla har rätt att ta del av information om det som händer i samhället. Vid kriser är det särskilt viktigt att myndigheterna faktiskt når alla. Därför har MTM tillsammans med MSB tagit fram en vägledning för dig som behöver nå ut med samhällsinformation.

 • Så blir litteratur tillgänglig för fler – konferens 24-25 april 2023

  Include! är en internationell konferens om tillgänglighet som riktar sig till dig som jobbar inom bok- och förlagsbranschen. Under två dagar lyfts frågor om hur fler kan producera och distribuera tillgängliga digitala böcker.

 • Vissa dagar – ett lättläst äventyr med bilder

  Vissa dagar händer oväntade saker. Det kan vara bra eller dåliga. Du kan ha tur eller otur. Eller allt på samma gång. För Lisa blev det här en sådan dag.

 • Många studenter nöjda med högskolebiblioteken

  Högskolestudenter som använder inläst kurslitteratur är mycket nöjda med bibliotekens service. Det visar en undersökning som MTM gjorde under slutet av 2022. Hela 96 procent tycker att de får ett trevligt och respektfullt bemötande av bibliotekspersonalen

 • Nu finns två nya taktila böcker att beställa

  God natt min lilla kanin och Handbok för Superhjältar. Nu kan du beställa två nya taktila böcker via mtm.se.

 • Nya Legimus.se fungerar igen

  Vi har åtgärdat problemet som orsakade driftstörningarna i samband med lanseringen av nya Legimus.se.

 • Lindra oro och ångest – en lättläst bok som erbjuder hjälp när oron tar över

  Oro är en naturlig del av livet och inget vi helt kan slippa ifrån. Men om oron och ångesten blir så stark och ihållande att den påverkar vardagen och livskvaliteten bör man göra något åt den. Och hjälp finns att få. I boken Lindra oro och ångest berättar psykologen Helena Kubicek Boye vad oro och ångest är, hur och varför känslorna uppstår och hur det kan kännas i kroppen när oron och ångesten tar över.

 • Nu kan du nå Taltidningshjälpen igen

  Du kan nu ringa Taltidningshjälpen som vanligt. Under måndagen 23 januari var det svårt att komma fram via telefon på grund av störningar hos Telia och andra operatörer

 • Lättläst för dig som läser och skriver – två webbinarier

  Vad gör en bok lätt att läsa? Och hur kan skrivargrupper arbeta med lättläst litteratur? Det är några av frågorna som lyfts i två kostnadsfria webbinarier i vår.

 • Nå fler med livsviktig information - konferens 9 mars

  Du som arbetar i offentlig sektor har en nyckelroll för att kunna skydda och stötta alla i Sverige med begriplig och tillgänglig information. God kommunikation är särskilt viktigt under en kris och kan rädda liv.

 • Tekniska problem i nya Legimus

  Den 17 januari lanserades nya versionen av Legimus.se efter ett omfattande utvecklingsprojekt. Tyvärr uppstod tekniska problem i samband med lanseringen vilket gjorde att det inte gick att använda den nya versionen av webbplatsen. Problemen är nu åtgärdade.

 • Information om nya Legimus för dig som arbetar på bibliotek

  Den 17 januari klockan 10 lanseras den nya versionen av Legimus.se. Designen har renodlats och förenklats med förhoppningen att det ska gå snabbare att hitta och komma igång med läsningen.

 • Nya Legimus.se lanserades 17 januari

  Under 2022 har ett stort utvecklingsprojekt pågått kring webbplatsen Legimus.se för att skapa ännu bättre läsupplevelser. Den 17 januari 2023 lanserades nya Legimus.se.

 • Nytt nummer av tidningen Läsliv

  Nu har nya numret av Läsliv kommit ut. Vi dyker bland annat ner i temat tillgänglig kurslitteratur. Hur fungerar det att läsa på högskola för studenter som möter olika typer av läshinder? Vilken hjälp får man och hur går det till? Du får också träffa tre vinnare av fina priser: Lynn Alpberg som fick MTM:s pris Läsguldet, Maila Goman blev Årets läsombud och Eli Åhman Owetz vann Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för sin bok Sköna maj på LL-förlaget. Och så mycket annan läsning förstås!

 • Adventskalender lyfter höjdpunkter från MTM

  Under december månad kan du följa MTM:s adventskalender som publiceras i våra sociala mediekonton. Varje lucka kommer att presentera någon av våra medarbetare som lyfter fram en höjdpunkt från året som gått. 24 luckor, 24 medarbetare och lika många höjdpunkter från vår verksamhet.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)