Vill du ta del av seminarier, möta oss som arbetar med Legimus, eller kanske hälsa på författaren Jessica Frej? Då ska du spana in MTM:s programpunkter under Bokmässan i Göteborg 2023.
Just nu pratar många i bokvärlden om AI-röster som kan läsa upp texter. Hur påverkar den snabba utvecklingen av syntetiska röster arbetet med talböcker på MTM?
Författaren och bibliotekarien Balsam Karam är inledningstalare på konferensen Läs världen bättre 9 november och hon ser flera samband mellan litteratur och solidaritet. Vi passar på att ställa tre frågor till henne redan nu:
Språk handlar inte bara om att läsa och skriva, utan också om att få uppleva hur det talas. Hur arbetar folkbibliotek läsfrämjande med minoritetsspråk och på vilket sätt kan den muntliga berättartraditionen ge fler verktyg i det arbetet?
Rädsla, skam och skuld var några av de känslor som Hussein upplevde under tiden han satt i fängelse. I en ny bok från LL-förlaget berättar han för författaren Helene Lumholdt om hur han hamnade på anstalt, och hur det blev en vändpunkt i hans liv.
Lättlästa feelgoodromanen Sköna Maj av författaren Eli Åhman Owetz har lästs in som följetong av Sveriges Radio P1. Boken som 2022 belönades med Lättlästpriset är en roman om kärlek på ålderns höst, och målgruppen är främst äldre med demens.
Korta rader med medvetna radbrytningar kan underlätta läsningen. Det visar en färsk undersökning från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och Begripsam.
Arbetar du med äldre elever i grundskolan, eller gymnasieskolan, som har någon form av språklig utmaning? Nu arrangerar MTM en fortbildningsdag för dig, tisdag 31 oktober 2023.
På våra fängelser finns människor som av olika anledningar hamnat i utanförskap och sedan kriminalitet. Kan lättlästa böcker, läsning och en identitet som läsare bidra till ett annat liv, utanför fängelsets murar?
Säkerhetspolisen har gått ut med information angående det förändrade säkerhetsläget i Sverige. Här kan du ta del av den inlästa informationen från Säkerhetspolisen.
Vad är det att ”biblioteka”? Och hur kan man förstå biblioteket som verb utifrån användarna, de anställda och beslutsfattarna? I den här sändningen av Angelägen forskning pratar vi om hur bibliotek kan utvecklas i sina roller som social infrastruktur och demokratiskt nav.
Elever i grundskolan och gymnasiet som läser komplexa ämnen som matematik och programmering måste få bättre möjligheter att göra det på punktskrift. Det visar en ny rapport från Punktskriftsnämnden.
Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar nya användare till Legimus och om ditt ansvar som registrerare. Vi visar också hur du hanterar konton, t ex att byta lösenord och att göra en ansökan om biblioteksflytt. Dessutom finns det gott om tid för att ställa frågor om Legimus.
Under våren har Anna Gran Lindström praktiserat på MTM som en del i sin utbildning till UX-designer. Intresset för digital tillgänglighet hade hon redan när utbildningen startade för två år sedan.
Epub 3 är ett e-boksformat som bygger på modern webbteknik. Med Epub 3 kommer goda möjligheter till universell utformning, så att e-boken blir tillgänglig för läsning på olika sätt. Nu har Epub 3 kommit i en ny version.
Mickaela Persson belönades 2022 med Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Hon är poet och har en synnedsättning som gör att hon endast ser ljus och mörker. Vi tog en pratstund om hur kommande lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet förändrar läget för de som har en synnedsättning.