En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Nominera till Läsguldet 2020

  Nominera den du tycker ska få tillgänglighetspriset Läsguldet 2020! Priset är till för att uppmärksamma personer eller aktörer som skapar möjligheter för personer med läsnedsättning eller nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor.
 • Nytt nummer av Läsliv ute!

  Våren är här och så även årets första nummer av Läsliv. Som vi har längtat och vad många godsaker numret bjuder på.
 • Att prata om det outtalade - om syntolkningens växande viktiga roll

  Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet. Hon är också koordinator för tematiska samverkansinitiativet Syntolkning för tillgänglig kommunikation. I hennes forskning där bland andra MTM är samverkanspartner påpekar hon hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare.
 • Lättlästa böcker för att underlätta för elever och lärare

  Många elever har inte tillgång till skolbibliotek och folkbibliotek nu när undervisningen sker på distans. Fram till den 15 juni tillhandahåller MTM ett urval av LL-förlagets lättlästa böcker som PDF-böcker utan kostnad. Detta för att underlätta för elever och lärare, främst i SFI och gymnasiesärskola. Många av böckerna har även lektionsmaterial.
 • Ny ledamot i MTM:s vetenskapliga råd

  MTM:s vetenskapliga råd har fått en ny ledamot. Det är Katarina L Gidlund som ersätter Jan "Gulan" Gulliksen.
 • Tactile Reading-konferensen 2021

  Boka in den 29 och 30 april 2021 då den internationella Tactile Reading-konferensen kommer till Oslo för att ta del av idéer, hitta inspiration och förbättra din kunskap inom taktil läsning.
 • Information med anledning av corona/covid-19

  Här hittar du information om hur MTM:s verksamhet påverkas av åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Här lägger vi också upp svar på vanliga frågor som vi får med anledning av den situation som råder.
 • Digitala tjänster för litteratur och film

  Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.
 • Planerade evenemang och Corona

  Just nu är det flera evenemang som skjuts fram eller ställs in på grund av åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Vi håller vårt kalendarium här på sidan uppdaterat. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, vänd dig till arrangören.
 • Pippi Långstrump kommer som taktil bilderbok

  Historien om hur Astrid Lindgrens sjuka dotter fick höra sin mor berätta om Pippi Långstrump känner de flesta till. När Astrid själv några år senare skadade foten skrev hon ner sina berättelser, och resten är som det brukar heta, historia.
 • Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing flyttas fram till hösten

  Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing, som skulle hållits i Malmö 16-17 mars, flyttas fram till hösten.
 • Välkommen på webbinarium!

  Den 2 april håller vi webbinariet Talböcker och tillgänglig läsning - för dig som arbetar i skolan.
 • Ny bok från LL-förlaget - Äntligen ihop

  Idag släpps uppföljaren till boken En egen pojkvän. Den nya boken Äntligen ihop av Thea Blixt handlar om längtan efter att bo tillsammans med den man är kär i.
 • Lättläst + kärlek = sant

  Idag på Alla Hjärtans Dag släpps boken Hjärtat – en lättläst bok med 13 korta berättelser om kärlek.
 • MTM stöttar bok-och förlagsbranschen i omställning till nya tillgänglighetskrav

  Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.
 • MTM stödjer projekt om framtidens produktion av punktskriftsnoter

  DAISY Music Braille Project bidrar till att stödja framtida globala behov inom produktionsområdet av punktskriftsnoter.
 • Vi bidrar till utveckling för bättre läsupplevelse med talsyntes

  Vi på MTM satsar på innovation och utveckling genom att delta i ett utvecklingsprojekt som ska förbättra upplevelsen av läsning med talsyntes.
 • Ny ledamot i Vetenskapliga rådet

  Niklas Altermark ersätter Katarina Mühlenbock i MTM:s Vetenskapliga råd.
 • MTM i Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslutet att flytta MTM från Stockholm till Malmö. Det har varit en spännande men också tuff resa att omlokalisera myndigheten. Många uppskattade kollegor har lämnat oss. Under 2019 har vi knutit ny kompetens till myndigheten och steg för steg byggt upp vår verksamhet i Malmö, samtidigt som vi har avvecklat kontoret i Stockholm.
 • Vi flyttar vår verksamhet från Stockholm till Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslut om omlokalisering av MTM och från den 1 januari 2020 fortsätter vi att jobba med vårt viktiga uppdrag, att möjliggöra läsning för alla, från våra nya lokaler i Malmö.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)