Nyheter från MTM

 • Upphittaren - En bok om att skapa mening

  Bibliotekarien och barnboksförfattaren Anna Dunér har skrivit sin första lättlästa bok för vuxna, Upphittaren. En roman om att skapa mening och att hitta tillbaka till viktiga relationer.

 • Välkommen till Talböcker och Legimus - Ett webbinarium för dig som arbetar i skolbibliotek

  Den 9 februari och 25 mars arrangerar MTM: Talböcker och Legimus - Ett webbinarium för dig som arbetar i skolbibliotek.

 • Se sändningar från MTM:s studiedag för skolpersonal

  Missade du MTM:s studiedag för skolpersonal? Nu finns de filmade föreläsningarna att se på vår YouTube-kanal.

 • Nu finns en ny taktil bilderbok

  Nu finns den nya taktila bilderboken På prao. Ridskolan, att låna via Legimus.

 • Fel i talböcker är åtgärdade

  I ett antal talböcker som getts ut av MTM har det upptäckts fel. Felen som har kommit till vår kännedom har korrigerats i Legimus och rätt versioner har publicerats. Du som använder Legimus står alltid i fokus för oss på MTM. Om du upptäcker fel i våra talböcker är du välkommen att höra av dig till oss. Vi åtgärdar alltid fel så fort vi kan. 

 • Så håller svarstjänsterna öppet under jul och nyår

  MTM:s Svarstjänst har stängt alla helgdagar samt vecka 52, måndag 27 december till fredag 31 december. Vi öppnar med ordinarie öppettider åter måndagen 3 januari 2022.

 • Receptionens öppettider under julperioden 2021/2022

  Receptionen på Hans Michelsensgatan 2 håller öppet som vanligt till och med 22 december. Under julperioden gäller dock andra öppettider.

 • Älvdalskan får ett eget alfabet i punktskrift

  Punktskriftsnämnden, som är en del av MTM, har beslutat att älvdalskan ska göras tillgänglig i punktskrift. Nu startar därför ett projekt där det älvdalska punktskriftsalfabetet beräknas vara klart under våren 2022. Det är ett viktigt steg som gör det möjligt för fler att kunna läsa på sina villkor – även de punktskriftsläsare som inte har svenska som modersmål.

 • Ny webbplats ger verktyg för digital tillgänglighet

  Idag, på internationella funktionshindersdagen 3 december, lanserar fyra statliga myndigheter en ny webbplats, www.digin.nu, som samlar stöd och inspiration för att fler aktörer ska kunna öka sin digitala tillgänglighet. Här beskrivs bland annat vilka befintliga och kommande lagar och regler som gäller och vad Tillgänglighetsdirektivet kommer att betyda för exempelvis e-handeln. 

 • Konferens om tillgänglig nyhetswebb

  Den 3 december erbjuder Myndigheten för tillgängliga medier en kostnadsfri digital konferens om tillgänglig nyhetswebb.

 • Nu finns två nya taktila bilderböcker

  Lilla spöket Laban får en lillasyster och Lilla tomten. Två nya taktila bilderböcker har nu publicerats och kan beställas via mtm.se.

 • Produktionsproblem ger osäkra leveranser av e-textformat

  I nuläget och fram till sommaren 2022 är leveranserna av e-textböcker för programmet Textview ytterst osäkra. Detta medför att väntetiderna för låntagare som måste ha e-textböcker för programmet Textview kan bli långa. Orsaken är att leverantören med kort varsel har tvingats begränsa sin verksamhet, som upphör helt vid årsskiftet.  

 • Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är Årets läsombud 2021

  Varje år delar MTM ut priset Årets läsombud till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. I år går priset till två bibliotekarier på Skarpnäcks bibliotek i Stockholm.

 • Ny lättläst bok om hälsa inifrån och ut

  Intresset för hälsa och välmående är stort. Nu kommer en lättläst bok i ämnet av Anki Tarulinna Johansson, som arbetar som kostrådgivare och på ett LSS-boende. Konsten att må bra i kropp och själ ger fler möjlighet att inspireras till hälsosamma livsval.

 • Tillgänglighetsdirektivet banar väg för universellt utformad litteratur

  Från 2025 börjar Tillgänglighetsdirektivet att gälla i hela EU. Det kommer att leda till den första lagstiftningen i Sverige som ställer tillgänglighetskrav på kommersiella produkter och tjänster. MTM har varit en av remissinstanserna inför den nya lagstiftningen.

 • Ny bilderbok för barn med synnedsättning

  Nu finns boken Maja tittar på naturen – sommaren som taktil bilderbok. Boken innehåller punktskrift och parallell tryckt text i storstil samt 18 taktila bilder i svällpapper i färg.

 • Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021

  Frilansjournalisten och funktionshinderaktivisten Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021, Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hans konsekventa arbete för att förbättra kvaliteten i talböcker och punktskrift har fått stor medial uppmärksamhet.   

 • MTM deltar i initiativ för ökad forskning om syntolkning och tillgänglig kommunikation

  Forskningsinitiativet Syntolkning för kommunikation och social inkludering leds av Lunds universitet. Målet är att skapa en mötesplats där forskare, syntolkar, utbildare och användare samverkar kring forskning och utveckling av syntolkning, bildbeskrivning och tillgänglig kommunikation. Förutom MTM deltar också flera andra myndigheter och intresseorganisationer.

 • Webbinarium: Tillgänglig information - en förutsättning för att kunna delta i demokratin

  Demokratin i Sverige fyller 100 år och det ska med rätta firas. Men den demokratiska resan har sett olika ut för olika grupper i samhället och fortfarande finns det en del hinder kvar för att alla ska kunna delta fullt ut i demokratin. Den 21 oktober bjuder vi in till ett webbinarium tillsammans med Myndigheten för delaktighet där vi blickar tillbaka och ger ett historiskt perspektiv på tillgänglig information. Bland annat deltar Marie Hillblom, chefredaktör för tidningen 8 sidor.

 • Ny lättläst bok om pengar

  Pengar är ett ämne som berör oss alla, och så många som varannan person känner stress när de tänker på sin ekonomi. I den nya lättlästa boken Bättre koll på pengarna förklarar kognitionsvetaren Elin Helander privatekonomi och grundläggande ekonomiska begrepp på ett enkelt sätt.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)