Nyheter från MTM

 • Maila Goman i Skövde är Årets läsombud 2022

  Maila Goman bor på ett LSS-boende i Skövde. Hon började läsa för andra för närmare 14 år sedan och högläser ofta. Hon säger: "­Jag tycker det är viktigt att alla ska ha rättigheten att ha något läst till sig, oavsett om man har lässvårigheter eller om man är nysvensk. Dessutom kan de man läser för slappna av för om de är stressade eller rastlösa är det bra att lyssna på en bok!"

 • Kapten Rollas äventyr – lättläst äventyr om djärv flygpionjär

  Den unge äventyraren och ballongflygaren Viktor Rolla kom 1890 till Stockholm för att uppträda i sin luftballong. Under artistnamnet Kapten Rolla tjänade han pengar som luftseglare. Han var modig, för att inte säga dumdristig, och riskerade sitt liv på varje luftfärd. Nu kommer en bok på lätt svenska om hans äventyr skriven av Mats Ahlsén.

 • Läsguldet 2022 tilldelas Lynn Alpberg

  Lynn Alpberg, bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek, tilldelas Läsguldet 2022 - Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hennes vision är ett bibliotek som en trygg och självklar plats för personer med funktionshinder.

 • Ny rapport ökar kunskapen om skrivtolkning

  MTM ger nu ut den första rapporten på svenska om skrivtolkning. En form av tolkning som vuxit mycket de senaste åren och som gör det möjligt för personer med hörselnedsättning och hörande att kommunicera direkt med varandra.

 • Mikael Bergstrand släpper lättläst roman: Sommaren på Österlen

  Mikael Bergstrands böcker har fängslat läsare under många år. Han har tidigare bland annat skrivit den internationella bästsäljaren Delhis vackraste händer som också dramatiserats till tv-serie. Nu har han skrivit för en ny målgrupp – vuxna personer i behov av lättläst.

 • Sorg och saknad - noveller och dikter som väcker tankar och berör

  I nio lättlästa noveller och fyra dikter skriver Emma Frey-Skøtt inkännande om hur det kan kännas att sakna och sörja. Anledningarna till känslorna kan vara många. En förlorad relation. En sjuk anhörig. En saknad ungdomstid. Ett favoritfik som ska stänga. I Frey-Skøtts texter och Lena Sjöbergs dämpade men stämningsfulla bilder skildras alla sorger lika starkt och med samma varsamhet.

 • Studiedag ska inspirera fler i skolan att lyfta läsningen

  Att kunna läsa är avgörande för att en elev ska lyckas i skolan. Men en ny rapport från Skolinspektionen visar att de granskade skolorna måste arbeta mer med läsfrämjande. Det handlar både om att alla elever ska bli uppmuntrade att läsa, oavsett vilken skola de går i, och att eleverna behöver stöttas i att fortsätta läsa även i högre klasser.

 • E-textböcker byter format till Epub 3

  MTM byter format för e-textböcker, från det gamla Textview-formatet till det modernare Epub 3. MTM:s e-textböcker används främst av högskolestudenter för att läsa med hjälp av digital punktskriftsdisplay eller en lokalt installerad talsyntes.

 • Idag släpps Rockfesten - tredje delen om grannarna på Bofinken

  Den lättlästa boken Rockfesten är Ann Gomérs tredje bok i serien om grannarna på gruppboendet Bofinken. De tidigare böckerna i serien Spåren i snön och Älskar, älskar inte har blivit nominerade till Lättläst-priset.

 • Läs årets Nobelpristagare via Legimus

  Annie Ernaux är årets Nobelpristagare i litteratur. Du kan ta del av hennes böcker via Legimus, liksom böcker av den svenske Nobelpristagaren i fysiologi, Svante Pääbo.

 • Finalister till Läsguldet 2022 klara

  Nu kan vi presentera de fem finalisterna till MTM:s pris Läsguldet! Priset går en person eller organisation som gjort insatser för tillgänglig läsning. Vem som vinner får vi veta 17 november på SDK-konferensen. De fem finalisterna är:

 • Eli Åhman Owetz vinner Lättläst-priset och släpper julroman

  Eli Åhman Owetz tilldelades idag Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur för boken Sköna Maj på Bokmässan i Göteborg. Priset är om 50 000 kronor och instiftades 2020.

 • Hur blir läsning till gänglig för alla? Webbinarium under Dyslexiveckan

  Välkommen till ett webbinarium om läsning, talböcker, e-böcker, ljudböcker och tillgänglighet!

 • Ny handbok i att skriva begripligt

  Visste du att drygt 40 procent av alla vuxna i Sverige har svårt att läsa och förstå en vanlig dagstidning? Så många når inte upp till nivån ”goda läsare” enligt PIAAC:s undersökningar. Samtidigt blir samhället alltmer textbaserat och ställer höga krav på vår läsförmåga. Därför kommer nu Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd.

 • Livesamtal, guider och inspiration på ny videoplattform

  Nu kan du ta del av webbinarier och videor som MTM arrangerar via en ny webbplats, mtm.screen9.tv. Här samlar vi alla våra guider och samtal på ett och samma ställe. I videon som följer kan du se hur det ser ut när vi sänder live med tolkning till teckenspråk och med live skrivtolkning.

 • Unik och personlig berättelse om vardagen på ett gruppboende

  I den lättlästa boken ”Det här är mitt liv” bjuder Martin Fallhagen in läsaren att dela hans vardag på gruppboendet där han bor. Det är en unik inblick i hur livet kan te sig när man som vuxen ibland behöver hjälp av andra i vardagen.

 • Introduktion för organisationsutveckling mot tillgänglighet

  Digin har publicerat en introduktion till en standard för universell utformning.

 • Studiedag i hybridform - Läsglädje för alla oavsett förutsättningar

  Alla ska ha möjlighet att läsa i skolan, oavsett hur du läser. Därför bjuder vi nu in till en kostnadsfri studiedag om läsning i anpassad skolgång som äger rum 1 november 2022, och du är varmt välkommen att delta digitalt eller på plats i Malmö.

 • Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbibliotek

  Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar elever till Legimus och om ditt ansvar som registrerare. Vi visar också hur du som arbetar på skolbiblioteket kan hantera elevens konto, t ex att byta lösenord och att göra en ansökan om biblioteksflytt när eleven slutar på skolan. Dessutom finns det gott om tid för att ställa frågor om Legimus.

 • Alla ska kunna nyttja sin rösträtt

  Söndagen 11 september är det val till riksdagen, kommun- och regionfullmäktige. Runt om i landet satsar myndigheter och kommuner på att göra det möjligt för alla att rösta. Att utgå ifrån att människor har olika förutsättningar är en framgångsfaktor.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)