Nyheter från MTM

 • Älvdalskan får ett eget alfabet i punktskrift

  Punktskriftsnämnden, som är en del av MTM, har beslutat att älvdalskan ska göras tillgänglig i punktskrift. Nu startar därför ett projekt där det älvdalska punktskriftsalfabetet beräknas vara klart under våren 2022. Det är ett viktigt steg som gör det möjligt för fler att kunna läsa på sina villkor – även de punktskriftsläsare som inte har svenska som modersmål.

 • Ny webbplats ger verktyg för digital tillgänglighet

  Idag, på internationella funktionshindersdagen 3 december, lanserar fyra statliga myndigheter en ny webbplats, www.digin.nu, som samlar stöd och inspiration för att fler aktörer ska kunna öka sin digitala tillgänglighet. Här beskrivs bland annat vilka befintliga och kommande lagar och regler som gäller och vad Tillgänglighetsdirektivet kommer att betyda för exempelvis e-handeln. 

 • Konferens om tillgänglig nyhetswebb

  Den 3 december erbjuder Myndigheten för tillgängliga medier en kostnadsfri digital konferens om tillgänglig nyhetswebb.

 • Nu finns två nya taktila bilderböcker

  Lilla spöket Laban får en lillasyster och Lilla tomten. Två nya taktila bilderböcker har nu publicerats och kan beställas via mtm.se.

 • Produktionsproblem ger osäkra leveranser av e-textformat

  I nuläget och fram till sommaren 2022 är leveranserna av e-textböcker för programmet Textview ytterst osäkra. Detta medför att väntetiderna för låntagare som måste ha e-textböcker för programmet Textview kan bli långa. Orsaken är att leverantören med kort varsel har tvingats begränsa sin verksamhet, som upphör helt vid årsskiftet.  

 • Kajsa Bergh och Maria Lorentzon är Årets läsombud 2021

  Varje år delar MTM ut priset Årets läsombud till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. I år går priset till två bibliotekarier på Skarpnäcks bibliotek i Stockholm.

 • Ny lättläst bok om hälsa inifrån och ut

  Intresset för hälsa och välmående är stort. Nu kommer en lättläst bok i ämnet av Anki Tarulinna Johansson, som arbetar som kostrådgivare och på ett LSS-boende. Konsten att må bra i kropp och själ ger fler möjlighet att inspireras till hälsosamma livsval.

 • Tillgänglighetsdirektivet banar väg för universellt utformad litteratur

  Från 2025 börjar Tillgänglighetsdirektivet att gälla i hela EU. Det kommer att leda till den första lagstiftningen i Sverige som ställer tillgänglighetskrav på kommersiella produkter och tjänster. MTM har varit en av remissinstanserna inför den nya lagstiftningen.

 • Ny bilderbok för barn med synnedsättning

  Nu finns boken Maja tittar på naturen – sommaren som taktil bilderbok. Boken innehåller punktskrift och parallell tryckt text i storstil samt 18 taktila bilder i svällpapper i färg.

 • Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021

  Frilansjournalisten och funktionshinderaktivisten Finn Hellman tilldelas Läsguldet 2021, Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hans konsekventa arbete för att förbättra kvaliteten i talböcker och punktskrift har fått stor medial uppmärksamhet.   

 • MTM deltar i initiativ för ökad forskning om syntolkning och tillgänglig kommunikation

  Forskningsinitiativet Syntolkning för kommunikation och social inkludering leds av Lunds universitet. Målet är att skapa en mötesplats där forskare, syntolkar, utbildare och användare samverkar kring forskning och utveckling av syntolkning, bildbeskrivning och tillgänglig kommunikation. Förutom MTM deltar också flera andra myndigheter och intresseorganisationer.

 • Webbinarium: Tillgänglig information - en förutsättning för att kunna delta i demokratin

  Demokratin i Sverige fyller 100 år och det ska med rätta firas. Men den demokratiska resan har sett olika ut för olika grupper i samhället och fortfarande finns det en del hinder kvar för att alla ska kunna delta fullt ut i demokratin. Den 21 oktober bjuder vi in till ett webbinarium tillsammans med Myndigheten för delaktighet där vi blickar tillbaka och ger ett historiskt perspektiv på tillgänglig information. Bland annat deltar Marie Hillblom, chefredaktör för tidningen 8 sidor.

 • Ny lättläst bok om pengar

  Pengar är ett ämne som berör oss alla, och så många som varannan person känner stress när de tänker på sin ekonomi. I den nya lättlästa boken Bättre koll på pengarna förklarar kognitionsvetaren Elin Helander privatekonomi och grundläggande ekonomiska begrepp på ett enkelt sätt.

 • Digital studiedag om punktskrift för barn

  Vilka hjälpmedel finns för att introducera punktskrift för ett barn? Vem kan stötta familjer när barnet ska lära sig läsa? Svaren får du under en digital studiedag 18 november 2021!

 • MTM adjungeras till nytt läsråd

  Regeringen har inrättat ett nytt läsråd inom Kulturrådet. Läsrådet ska vara en drivande och samordnande aktör inom det läsfrämjande arbetet och Myndigheten för tillgängliga medier är en av två adjungerande myndigheter som kopplas till rådet.

 • Ny bok ger fler möjlighet att sova bättre

  Har du svårt att sova? I så fall är du inte ensam – vi är många som sover dåligt i perioder. I den lättlästa boken En god natt hjälper psykolog Helena Kubicek Boye oss att förstå vad som påverkar vår sömn och hur vi kan sova bättre.

 • Jessica Frej släpper lättläst kokbok

  Jessica Frej är proffs på supergod mat som är lätt att laga. Nu släpper hon en ny pedagogisk kokbok som är lätt att förstå och hänga med i. I Laga mat har hon samlat sina bästa recept på middagar med så få ingredienser och moment som möjligt, så att även personer med lässvårigheter ska få tillgång till en kokbok med goda recept.

 • Fortsatt arbete med kvalitet i tal- och punktskriftsböcker

  Tidigare i år berättade vi om vårt arbete för att kontrollera och förbättra kvaliteten i våra produkter. Vi arbetar kontinuerligt med kvalitetsfrågor och i år har vi satsat extra på talböcker och punktskriftsböcker.

 • Internationella läskunnighetsdagen: MTM lyfter värdet av nätverk för tillgänglig läsning

  Idag den 8 september, på den internationella läskunnighetsdagen, publicerar MTM tillsammans med andra myndigheter och organisationer i Norden och Schweiz som verkar för den demokratiska rätten till information, ett uttalande där vi pekar ut en gemensam riktning framåt:

 • Nytt från LL-förlaget: Boken Kattvakten nyanserar bilden av ensamliv

  Idag släpps boken Kattvakten av Malin Lindroth, på LL-förlaget. Kattvakten är en berättelse om utanförskap och om att hitta sitt eget sätt att leva. Ett oskyldigt missförstånd leder till att huvudpersonen Mary hamnar i ett svårt läge där hon måste välja mellan att vara del i en nyfunnen gemenskap eller att berätta sanningen.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)