En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • Information med anledning av corona/covid-19

  Här hittar du information om hur MTM:s verksamhet påverkas av åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Här lägger vi också upp svar på vanliga frågor som vi får med anledning av den situation som råder.
 • Digitala tjänster för litteratur och film

  Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.
 • Planerade evenemang och Corona

  Just nu är det flera evenemang som skjuts fram eller ställs in på grund av åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Vi håller vårt kalendarium här på sidan uppdaterat. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, vänd dig till arrangören.
 • Pippi Långstrump kommer som taktil bilderbok

  Historien om hur Astrid Lindgrens sjuka dotter fick höra sin mor berätta om Pippi Långstrump känner de flesta till. När Astrid själv några år senare skadade foten skrev hon ner sina berättelser, och resten är som det brukar heta, historia.
 • Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing flyttas fram till hösten

  Konferensen Include! Nordic Conference on Inclusive Publishing, som skulle hållits i Malmö 16-17 mars, flyttas fram till hösten.
 • Välkommen på webbinarium!

  Den 2 april håller vi webbinariet Talböcker och tillgänglig läsning - för dig som arbetar i skolan.
 • Ny bok från LL-förlaget - Äntligen ihop

  Idag släpps uppföljaren till boken En egen pojkvän. Den nya boken Äntligen ihop av Thea Blixt handlar om längtan efter att bo tillsammans med den man är kär i.
 • Lättläst + kärlek = sant

  Idag på Alla Hjärtans Dag släpps boken Hjärtat – en lättläst bok med 13 korta berättelser om kärlek.
 • MTM stöttar bok-och förlagsbranschen i omställning till nya tillgänglighetskrav

  Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.
 • MTM stödjer projekt om framtidens produktion av punktskriftsnoter

  DAISY Music Braille Project bidrar till att stödja framtida globala behov inom produktionsområdet av punktskriftsnoter.
 • Vi bidrar till utveckling för bättre läsupplevelse med talsyntes

  Vi på MTM satsar på innovation och utveckling genom att delta i ett utvecklingsprojekt som ska förbättra upplevelsen av läsning med talsyntes.
 • Ny ledamot i Vetenskapliga rådet

  Niklas Altermark ersätter Katarina Mühlenbock i MTM:s Vetenskapliga råd.
 • MTM i Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslutet att flytta MTM från Stockholm till Malmö. Det har varit en spännande men också tuff resa att omlokalisera myndigheten. Många uppskattade kollegor har lämnat oss. Under 2019 har vi knutit ny kompetens till myndigheten och steg för steg byggt upp vår verksamhet i Malmö, samtidigt som vi har avvecklat kontoret i Stockholm.
 • Vi flyttar vår verksamhet från Stockholm till Malmö

  För snart två år sedan fattade regeringen beslut om omlokalisering av MTM och från den 1 januari 2020 fortsätter vi att jobba med vårt viktiga uppdrag, att möjliggöra läsning för alla, från våra nya lokaler i Malmö.
 • Språk och rum - en konferens om tillgänglig läsning i Malmö 7 november

  Alla ska ha möjlighet att möta litteraturen och språket. Hur skapar vi rum för det mötet? Hur gör vi läsningen tillgänglig? Välkommen till konferensen Språk och rum – att skapa möten för tillgänglig läsning den 7 november på Malmö Börshus!
 • Möt oss på Bokmässan

  Vi kommer att medverka i seminarier, på scener och ha aktiviteter i LL-förlagets och 8 Sidors monter C05:20.
 • Ny version av appen Legimus

  Den nya versionen av appen Legimus är nu tillgänglig för Android-användare. Den löser alla kända problem för appen.
 • Träffa oss i Almedalen i sommar!

  Är biblioteken demokratins skattkammare och därmed tillgängliga för alla? Kom till vårt seminarium på Gotlands museum den 3 juli klockan 13.00
 • SCB-undersökning: Drygt 11 procent tycker att information är svår

  De flesta som bor i Sverige är bra på att läsa, och 86 procent tycker dessutom att det är roligt att läsa! En undersökning som SCB gjort för MTM:s räkning ger svar på frågor om svenskarnas läsvanor.
 • Nytt webbinarium: Talböcker och språklig mångfald

  Allt fler personer med något annat språk än svenska som modersmål bor i Sverige. De som dessutom har någon form av läsnedsättning behöver ett särskilt stöd. Välkommen till ett webbinarium där handläggare från MTM berättar om Legimus och mångspråk.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)