Nyheter från MTM

 • Eli Åhman Owetz vinner Lättläst-priset och släpper julroman

  Eli Åhman Owetz tilldelades idag Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur för boken Sköna Maj på Bokmässan i Göteborg. Priset är om 50 000 kronor och instiftades 2020.

 • Hur blir läsning till gänglig för alla? Webbinarium under Dyslexiveckan

  Välkommen till ett webbinarium om läsning, talböcker, e-böcker, ljudböcker och tillgänglighet!

 • Ny handbok i att skriva begripligt

  Visste du att drygt 40 procent av alla vuxna i Sverige har svårt att läsa och förstå en vanlig dagstidning? Så många når inte upp till nivån ”goda läsare” enligt PIAAC:s undersökningar. Samtidigt blir samhället alltmer textbaserat och ställer höga krav på vår läsförmåga. Därför kommer nu Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd.

 • Livesamtal, guider och inspiration på ny videoplattform

  Nu kan du ta del av samtal från Bokmässan i Göteborg, inspelade webbinarier och guidande videor genom en mer tillgänglig videotjänst. På MTM:s nya plattform publicerar vi successivt aktuellt material.

 • Unik och personlig berättelse om vardagen på ett gruppboende

  I den lättlästa boken ”Det här är mitt liv” bjuder Martin Fallhagen in läsaren att dela hans vardag på gruppboendet där han bor. Det är en unik inblick i hur livet kan te sig när man som vuxen ibland behöver hjälp av andra i vardagen.

 • Introduktion för organisationsutveckling mot tillgänglighet

  Digin har publicerat en introduktion till en standard för universell utformning.

 • Studiedag i hybridform - Läsglädje för alla oavsett förutsättningar

  Alla ska ha möjlighet att läsa i skolan, oavsett hur du läser. Därför bjuder vi nu in till en kostnadsfri studiedag om läsning i anpassad skolgång som äger rum 1 november 2022, och du är varmt välkommen att delta digitalt eller på plats i Malmö.

 • Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbibliotek

  Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar elever till Legimus och om ditt ansvar som registrerare. Vi visar också hur du som arbetar på skolbiblioteket kan hantera elevens konto, t ex att byta lösenord och att göra en ansökan om biblioteksflytt när eleven slutar på skolan. Dessutom finns det gott om tid för att ställa frågor om Legimus.

 • Alla ska kunna nyttja sin rösträtt

  Söndagen 11 september är det val till riksdagen, kommun- och regionfullmäktige. Runt om i landet satsar myndigheter och kommuner på att göra det möjligt för alla att rösta. Att utgå ifrån att människor har olika förutsättningar är en framgångsfaktor.

 • Skrivargrupp för personer med intellektuell funktionsvariation ger ut lättlästa noveller med stor berättarkraft

  ”Jag är fundersam och har vild fantasi. När jag skriver tar tankarna form.” Så beskriver Malin Andersson sin skrivprocess. Hon är en av sju författare som står bakom ”Minnen och fantasier”, en lättläst novellsamling med bredd och djup som nu ges ut av LL-förlaget.

 • Information om röstning för dig med läshinder

  Söndag den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun i Sverige. Om du har ett läshinder finns det olika möjligheter som du kan använda för att kunna rösta.

 • Tillgängligt val 2022

  Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Här har vi samlat information och tips för att fler ska få möjlighet att delta.

 • SDK-konferensen 2022 fokuserar på tjugo år av utveckling

  I år fyller Svenska Daisykonsortiet 20 år. Konsortiet bildades för att föra ut den då nya Daisy-standarden. Tjugo år senare befinner vi oss på en annan plats på grund av utveckling. Utveckling som begrepp står därför i fokus på årets SDK-konferens som arrangeras på Studio i Malmö, samt sänds digitalt, den 17 november 2022, där vi på olika sätt vrider och vänder på detta tema.

 • Så håller våra kundtjänster öppet i sommar

  MTM:s kundtjänster ger service och support kring våra produkter och tjänster, och svarar på frågor som rör vårt uppdrag. Kundtjänsterna håller med några få undantag öppet som vanligt i sommar.

 • Nominera till Årets läsombud 2022

  Vet du någon som brinner för att främja läsning? Nominera i så fall personen till Årets läsombud 2022.

 • Trygghet för unga på internet och tips för att skriva lättläst - möt MTM på Bokmässan 2022

  I september samlas litteratursverige på en efterlängtad samlingsplats, Bokmässan i Göteborg. Myndigheten för tillgängliga medier medverkar med fyra seminarier och två montrar för att belysa hur viktigt det är med lika tillgång till läsning och nyheter.

 • Så navigerar han nyhetsmedierna med hjälp av skärmläsare

  Det är viktigare än någonsin att alla får tillgång till nyheter på sina villkor. I en nyproducerad föreläsning får du veta hur nyhetsdagen fungerar för den som läser med skärmläsare.

 • Information om politiska val ska vara tillgänglig för alla

  Alla ska ha möjlighet att delta i demokratin. Det innebär att alla, oavsett funktionsförmåga, har rätt till information om politik och rätt att delta i politiska processer.

 • Lyssnande läsning är nästa tema i webbinarieserien Angelägen forskning

  Det kan finnas flera anledningar till att man lyssnar på litteratur. Och lyssnande läsning växer i många olika målgrupper. Men vilka behov har de som läser i tillgängligt format?

 • Tillgänglig läsning i fokus när kulturministern invigde MTM:s nya kontor i Malmö

  Det var bandklippning och tal, men också en förevisning om böcker, samhällsinformation och annan tillgänglig läsning. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter invigde under morgonen Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) nya kontor i Inre hamnen i Malmö.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)