En äldre kvinna sitter och läser en nyhetstidning

Nyheter från MTM

 • De får Läsguldet 2020: Inspirerar andra som inte ser att våga baka och laga mat

  Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.
 • Barnramsan om de busiga aporna finns nu som taktil bilderbok

  Den populära barnramsan Fem små apor har nu tillgängliggjorts som taktil bilderbok och är formgiven av illustratören Maria Beskow.
 • Nytt nummer av Läsliv ute nu!

  Hösten har börjat smyga sig på och den kalla luften kommer allt närmare. Tur då att vi kan tända mysiga ljus och krypa under en varm filt och äntligen läsa andra numret av Läsliv.
 • LL-förlaget släpper ny bok!

  Idag har LL-förlaget boksläpp med boken Bok i bokcirkel av Jenny Friman som handlar om att skapa läsmod hos läsare med funktionsvarianter.
 • Nu kan du anmäla dig till årets SDK-konferens!

  I år blir konferensens digital och vi har fokus på ett efterfrågat ämne: Teknik. Med teknikutvecklingen kommer nya möjligheter som kan göra fler delaktiga och inkluderade.
 • Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

  Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början. Konferensen Include! den 11 november ger aktörer inom bokbranschen kunskap och verktyg att komma igång med arbetet för att möta de kommande tillgänglighetskraven.
 • Våra Bokmässan-tips!

  Årets Bokmässa är digital och du kan ta del av hela programmet utan kostnad. Årets två teman är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur, och de genomsyrar hela programmet som innehåller hur många intressanta programpunkter som helst. Här har vi gjort ett litet urval från bildningshubben (torsdag och fredag) som vi vill lyfta lite extra. Missa inte!
 • De kan få Läsguldet 2020

  Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.
 • Include! arrangeras online den 11 november

  Konferensen Include! skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men kommer istället att arrangeras online den 11 november. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga. Anmälan öppnar inom kort.
 • Synpunkter på röster och uppläsningsstilar i skön- och högskolelitteratur

  MTM har genomfört två undersökningar för att ta reda på vilka egenskaper man tycker är viktiga i bokuppläsning. Undersökningarna ger oss viktig information om vilken typ av röster och uppläsningsstilar användarna tycker är bra eller dåliga.
 • Samtalsförmedlande tjänster från PTS – hjälp att ringa

  För att ge alla i Sverige möjlighet att på likvärdiga villkor använda telefoni och nå viktiga telefonnummer, som nödnumret 112 och sjukvårdsrådgivningen 1177, så finns tre samtalsförmedlande tjänster. Tillsammans med flera olika myndigheter och aktörer har MTM varit med och tagit fram information om tjänsterna för att bättre nå ut till de målgrupper som behöver tjänsterna.
 • Nya boksläpp från LL-förlaget

  Hösten är på ingång och denna årstid kopplar vi till spännande läsning inkrupen i en varm filt. Vilken tur då att LL-förlaget släpper två nya böcker denna vecka.
 • Legimus öppet igen

  Efter några dagar med problem fungerar nu Legimus som det ska för de allra flesta av våra läsare. Dessvärre har vi fortfarande problem med nyregistrerade konton. Du som registrerar låntagarkonton i Legimus, vänta gärna med att göra det tills problemet är löst.
 • Legimus stängt den 28 till 31 augusti

  Ett tekniskt fel har uppstått som påverkar Legimus. För att komma tillrätta med felet måste vi tyvärr vidta åtgärder som innebär att du inte kan använda Legimus från klockan 16.00 fredag 28 augusti till måndag morgon 31 augusti. Du kan fortfarande använda appen Legimus i offline-läge och lyssna på nedladdade böcker. Vi beklagar det inträffade och de konsekvenser det får för dig som läsare. Vi hoppas på din förståelse och arbetar för att problemet ska vara avhjälpt så fort som möjligt.
 • Uppdaterad webbstruktur på mtm.se

  Vi på MTM är måna om att det ska vara enkelt för dig som besöker vår webb att hitta den informationen du är ute efter. Därför har vi under våren och sommaren gjort om några saker som ska vara till det bättre.
 • Nominera till Årets läsombud 2020!

  Nu har det blivit hög tid att nominera den du tycker ska få priset Årets läsombud 2020! Priset delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. Senast den 15 september vill vi ha in din nominering.
 • Regeringsuppdrag till MTM: Hur kan taltidningsverksamheten omfatta fler och nya former av nyhetsmedier?

  Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.
 • Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing hålls 11-12 november

  Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.
 • Nytt nummer av Vi punktskriftsläsare ute nu!

  Nu har årets första nummer av Vi punktskriftsläsare kommit, lagom till sommaren som vanligt. Perfekt sommarläsning i hängmattan, stranden eller någon annan plats du håller kärt i sommar.
 • Marie Hillblom ny chefredaktör på 8 Sidor

  Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)