En kvinna i röd tröja läser en e-bok i en mobiltelefon.

Tillgängliga böcker blir lag 2025 – beslut klubbat i riksdagen

Den 3 maj beslutade Sveriges riksdag att e-böcker ska bli mer tillgängliga. Den nya lagen ställer tillgänglighetskrav på e-böcker så att fler läsare kan ta del av böckerna när de kommer ut på marknaden.

Enligt ett riksdagsbeslut den 3 maj ska e-böcker och digitala boktjänsters appar bli mer tillgängliga. Beslutet har tagits med anledning av EU:s tillgänglighetsdirektiv, och innebär bland annat att en e-bok ska kunna läsas på andra sätt än med ögonen. 

— Ett av syftena med den här lagen är att fler ska få tillgång till litteraturen. Det är ett stort steg på vägen mot vår vision, ett samhälle där all läsning är tillgänglig, säger Magnus Larsson, generaldirektör på MTM.

Den nya lagen som fått namnet "Lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet", ska ge fler läsare med funktionsnedsättning tillgång till litteratur, och innebär att läsaren själv ska kunna styra över hur texten visas, och att e-bokens innehåll ska kunna läsas obehindrat med hjälpmedel, till exempel skärmläsare. 

Lagkrav träder i kraft 2025

"Lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet" innebär att läsaren enkelt ska kunna navigera mellan olika avsnitt av boken. Lagen kräver även att en e-boks tillgänglighetsfunktioner ska vara specificerade i metadata, enkelt åtkomlig för användaren.

De nya kraven träder i kraft sommaren 2025, och omfattar såväl kurslitteratur som skönlitteratur och fakta, men kraven gäller inte ljudböcker. Undantag från lagen kan även göras för bokförlag som har en omsättning lägre än två miljoner euro och max tio anställda. Utöver e-böcker omfattar lagen även vissa tjänster inom e-handel, bankväsende och transportsektorn.

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)