Omslaget till Kapten Rollas äventyr; bilden visar  fallskärmar på olika avstånd, i mitten en gul affisch med bokens titel och författarens namn. Mats Ahlsén , fotograferad av Anna Svanberg.
Bokens omslag. Mats Ahlsén. Foto: Anna Svanberg.

Kapten Rollas äventyr – lättläst äventyr om djärv flygpionjär

Den unge äventyraren och ballongflygaren Viktor Rolla kom 1890 till Stockholm för att uppträda i sin luftballong. Under artistnamnet Kapten Rolla tjänade han pengar som luftseglare. Han var modig, för att inte säga dumdristig, och riskerade sitt liv på varje luftfärd. Nu kommer en bok på lätt svenska om hans äventyr skriven av Mats Ahlsén.

Kapten Rollas lyfte från Mosebacke högt i sin ballong, för att sedan dala till marken i en fallskärm. Hela Stockholm ville se Kapten Rollas flyga! Tidningarna skrev om honom och teaterchefen på Mosebacke gjorde honom till stjärna. Men vid tredje flygningen förlorade Rolla kontrollen över ballongen och svävade ut över vattnet, bort från land. I flera timmar syntes han bara som en prick på himlen och dagen därpå hittades han död i havet. Uppståndelsen blev enorm. Tidningar världen över skrev om den sorgliga historien om Kapten Rolla, och hans begravning blev en av 1800-talets allra största. Minst 60 000 människor följde honom till graven.

Redan som tonåring hörde Mats Ahlsén den hisnande historien om Viktor Rollas flygäven­tyr. Sedan dess har han återkommit till den unge mannens tragiska öde och vad som ledde honom dit.  Kapten Rollas äventyr är en mustig och fantasieggande berättelse som bygger på en verklig händelse och historiska dokument. Boken är illustrerad med både foton och illustra­tioner från tiden.

Mats Ahlsén har mångårig erfarenhet som journalist, bland annat som chefre­daktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Mats Ahlsén dras i sitt författarskap till det äkta, till sådant vi kan lära oss något av.  Han har tidigare skrivit bland annat När jag var ung, Axel var idiot och Mats Melin – Från Hudik med kärlek.

”Denna sanna berättelse är väldigt gripande och Mats Ahlsén lyckas förmedla den mycket bra.” Mia Mårtensson i BTJ-häftet nr 22, 2022.

Beställ Kapten Rollas äventyr via ll-forlaget.se, (Öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)