Bilden visar en vuxen kvinna med mörkt axellångt hår med ljusblå skjorta sittandes i soffan med sin dotter till vänsterbredvid henne. Dotterna har blond uppsatt hår och glasögon. Tillsammans kollar de i en taktil bilderbok på grund av synnedsättning.

Punktskriftsböcker på olika sätt

Alla läser vi på olika sätt. Därför görs punktskriftsböcker för barn och vuxna i flera olika varianter. Här berättar vi om några olika typer av bilderböcker och lästräningsböcker i punktskrift för barn.

Varje år gör MTM olika varianter av punktskriftsböcker för barn och vuxna av nyutgivna böcker, både för nybörjare och för mer tränade läsare. Det görs böcker som vuxna med synnedsättning kan läsa för seende barn och böcker som seende vuxna kan läsa för barn med synnedsättning. Böckerna görs på olika sätt beroende på målgrupp. Till exempel med punktskriften tryckt direkt i originalboken, punktskrift på genomskinliga insticksblad eller som punktskrift och originalbok var för sig. De har det gemensamma att hela originaltexten finns med i punktskrift tillsammans med bildbeskrivningar och ibland även en inläsning. Böckerna lånas i Legimus och går också att köpa viae-post och telefon.

E-post: punktskrift@mtm.se,
Telefon: 040 653 27 20

Bilderböcker

Originalbok interfolierad med punktskrift

0-6 år

Bilderbok för barn som läses av vuxen med synnedsättning. Boken består av genomskinliga plastblad med punktskrift inbunden mellan bilderbokens sidor. Bokens hela text finns på plastbladet och ofta en kort bildbeskrivning. Då kan den som läser punktskriften veta vad barnet tittar på och ha en möjlighet att prata kring text och bilder.

Målgrupp

Bilderbok för barn som läses av vuxen med synnedsättning.

Exempel på böcker:

Vi måste till jobbet av Pija Lindenbaum
Dyksommar av Sara Stridsberg
Kan du ingenting, Pettson? av Sven Nordqvist

Originalbok med inklistrad punktskrift

0-6 år

Många bilderböcker för små barn har lite text och då är det lämpligt att, som här, klistra in punktskriften direkt i den tryckta originalboken. Även bilderböcker med rörliga delar som till exempel öppningsbara luckor produceras så. Då stör inte läsningen av punktskriften barnets lek med boken.

Målgrupp

Bilderbok för barn med synnedsättning

Exempel på böcker

Titta Emil av Astrid Lindgren/Björn Berg
Titta 10 djur av Björn Bergenholtz

Punktskriftsbok med originalbok

3-6 år

Punktskriftsbok med bredvidbok, originalboken, i ficka. Bilderbokens texter och bildbeskrivningar är tryckta i punktskrift. I bakre pärmen finns en ficka med bilderboken. I en del böcker av den här typen har texten i punktskriftsboken dubbelt radavstånd, så kallat glestryck.

Målgrupp

Kan läsas av vuxna med synnedsättning för barn med synnedsättning såväl som för seende barn. Även barn med synnedsättning kan läsa boken med hjälp av en seende vuxen.

Exempel på böcker

Pappor ska va tjocka av Nils Andersson
Fisens liv av Malin Klingenberg
Naturen av Emma Adbåge

Böcker för lästräning

Punktskriftsbok med bredvidbok lätt att läsa

Enklare kapitelböcker för egen läsning. Främst för barn upp till ungefär 9 år. Trycks i glestryck. I bakre pärmen finns en ficka med originalboken.

Målgrupp

Barn med synnedsättning. Nybörjarläsare.

Exempel på böcker

Bonden av Anna Hansson
Skojar du, Märta Grön? av Ebba Berg

Punktskriftsbok för lästräning

Innehåller en lättläst originalbok och en punktskriftsbok. Dessutom ofta en talbok med samma text i två eller tre läshastigheter. Man tränar punktskriftsläsning genom att följa med i punktskriftsboken och samtidigt lyssna. Innehåller inga bildbeskrivningar, trycks i glestryck.

Målgrupp

Lästräning, finns böcker både för barn och vuxna.

Exempel på böcker

Minifakta om elefanter av Henrik Enemark
Spåren i snön av Ann Gomér (vuxenbok)
Vi var rovdjur av Sara Stridsberg (vuxenbok)

Text: Eva Bengtsson och Helén Åberg

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)