Taktila skärmar

MTM:s tillgänglighetsexpert Jimmy Freiding skriver om ny teknik inom det taktila området.

Bildtext: Jimmy Freiding.
Små stift eller pinnar som rör sig upp och ner på skärmen och skapar mönster och figurer. Det är tekniken bakom de taktila skärmar som många pratar om just nu. Förutom att man kan läsa av bilder, kartor och diagram med dem kan de också återge punktskrift på flera rader. Här är tre exempel på skärmar med den senaste tekniken.
DotPad 320
Tillverkare: DOT Inc. (Sydkorea)
Skärmen består av 2 400 stift i ett rutnät som kan skapa både punktskrift och taktila bilder. Den har plats för 300 punktskriftsceller för taktil grafik och ytterligare 20 celler i en traditionell läsrad. DotPad 320 kan anslutas till iPhone eller iPad via Bluetooth eller USB-C och fungerar med iOS-skärmläsaren VoiceOver för att omvandla grafiska bilder till taktila representationer.
Monarch
Tillverkare: Humanware (Kanada)
En punktdisplay som kombinerar taktil grafik med punktskrift på en yta av 10 rader med 32 celler vardera. Den erbjuder funktioner som en grafritande kalkylator, e-boksläsare och punktskrivare. Monarch är utrustad med applikationer som ordbehandlare, kalkylator och tillgång till taktila grafikbibliotek, vilket gör den särskilt användbar inom utbildning.
Graphiti
Tillverkare: Orbit Research (USA)
Skärmen består av små pinnar som kan höjas och sänkas för att skapa olika former och mönster. Varje pinne kan ställas in på olika höjder, vilket gör det möjligt att känna av detaljer som topografiska kartor eller ritningar. Användaren kan även rita direkt på skärmen med fingret, och skärmen anpassar sig efter beröringen. Graphiti kan kopplas till datorer, surfplattor och smartphones via USB eller Bluetooth. Den har också en HDMI-port, vilket innebär att den kan användas som en taktil bildskärm.
Text: Jimmy Freiding
Artikeln publiceras i MTM:s tidning Vi punktskriftsläsare nr 1 2025. Snart kan du läsa och beställa tidningen under Läs och beställ.
Rekommenderad läsning
Om punktskrift
20 maj 2024
Punktskrift är ett internationellt taktilt skriftspråk, även känt som braille, för personer som har en synnedsättning. Alfabetet bygger på en punktskriftscell med upphöjda punkter som numrerats från 1 till 6. Genom att kombinera dessa punkter får man 63 olika tecken som går att känna med fingertopparna.
Om taktila bilder
20 maj 2024
För att en bild ska bli tillgänglig för en person med grav synnedsättning behöver du tydligt kunna känna skillnaden mellan bildens olika delar med dina fingrar. Bilderna kallas taktila bilder eller reliefbilder.
Punktskriftsnämnden
17 jun 2024
Läs våra tidskrifter
5 jun 2024
MTM ger ut tidskrifterna Vi punktskriftsläsare och Läsombudet. Läs gärna tidningarna här på webben eller bli prenumerant!
