Foto: Elliot Elliot

Taltidningar

Med en taltidning kan du enkelt läsa din dagstidning genom att lyssna — precis som du läser en talbok. Taltidningar erbjuds dig som har någon form av läsnedsättning.

Vad är en taltidning?

Det finns drygt hundra svenska dagstidningar som ges ut som taltidning. Du får hela papperstidningens innehåll uppläst av en syntetisk röst och kan bläddra mellan olika artiklar och avsnitt i tidningen. Taltidningen kommer ut samtidigt som papperstidningen.

Hur läser jag taltidningen?

Du kan läsa taltidningen i appen Legimus i din smarta mobiltelefon eller på en surfplatta. Tidningen kan skickas via epost till din dator och du kan få den direkt till en taltidningsspelare. Du som behöver låna en spelare får göra det utan kostnad och då ingår även ett internetabonnemang. Om du lånar en spelare ingår ett kostnadsfritt hembesök där en instruktör visar hur du använder spelaren för att läsa tidningen.

Daisyspelaren finns i tre varianter: Stratus 12M , med en knappsats som på en telefon,   Stratus 4M, med färre knappar i ett pilkors samt Stream 2 som är ett handburet alternativ. Spelarna är batteridrivna och har en batteritid på 10 timmar när de är uppladdade, så det går utmärkt att ta med dem ut i hängmattan och lyssna på tidningen där. Du som lånar talböcker på biblioteket kan lyssna på dem i spelaren du fått låna till din taltidning. (Vi erbjuder idag inte support på andra onlinespelare än de som lånas ut av MTM.)

Stratus 12

Stratus 12 M

Stratus 4

Stratus 4

Stream

Stream

Vem kan prenumerera?

Alla som har en läsnedsättning kan prenumerera på taltidningar och låna talböcker. Det kan till exempel vara dyslexi, afasi, synnedsättning eller en funktionsnedsättning som gör det svårt att hålla eller bläddra i en tidning.

Hur gör jag för att prenumerera?

Kontakta prenumerationsavdelningen på den dagstidning du vill läsa som taltidning. Du behöver inte betala för något annat än din tidningsprenumeration.

Vart vänder jag mig för support på min taltidning?

Om du har en taltidningsprenumeration och behöver få hjälp med tidningen eller spelaren kan du vända dig till Taltidningshjälpen på telefonnummer 020-311 211 eller e-postadress: taltidningshjalpen@polarprint.se.

Dagstidningar som kommer ut som taltidning

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)