Reportage om punktläsning

 • Bilden visar en vuxen kvinna med mörkt axellångt hår med ljusblå skjorta sittandes i soffan med sin dotter till vänsterbredvid henne. Dotterna har blond uppsatt hår och glasögon. Tillsammans kollar de i en taktil bilderbok på grund av synnedsättning.

  Punktskriftsböcker på olika sätt

  Alla läser vi på olika sätt. Därför görs punktskriftsböcker för barn och vuxna i flera olika varianter. Här berättar vi om några olika typer av bilderböcker och lästräningsböcker i punktskrift för barn.
  Punktskriftsböcker på olika sätt
 • Bild på ung flicka, som skrattar.

  KURSDAGAR PÅ SPSM - Att träffa kompisarna är bäst

  Två gånger om året träffas en grupp skolelever från olika de­lar av landet för att gå kurs i Stockholm. De flesta har mötts tidigare och är glada att det äntligen är dags igen. En av dem är Leia Wiktorsson från Nässjö.
  KURSDAGAR PÅ SPSM - Att träffa kompisarna är bäst
 • Viktoria tillsammans med tre andra tjejer

  Lärde sig läsa med tecken som stöd

  Victoria Ränk går i 6:e klass på Olovslundsskolan i Bromma. Hon tycker om att läsa, gärna i sängen på kvällen. Böckerna ska helst handla om kärlek, eller djur. Varghunden av Jack London är en favorit. Ibland läser hon högt för hunden Tosca.
  Lärde sig läsa med tecken som stöd
 • Från frihetskamp till Härnösand

  Kamal Suleimani arbetade på en tidning i kampen för kurdernas frihet i Iran när en handgranat berövade honom synen. I dag bor han i Härnösand och arbetar på SRF Västernorrland. Kamal läser punktskrift på kurdiska, persiska och svenska.
  Från frihetskamp till Härnösand
 • Torbjörn Sjörén och Iréne Hjalmarsson är två av deltagarna på SRF:s kurs på Wiks folkhögskola.

  På kurs i punktskrift

  Koncentrationen är påtaglig när deltagarna på SRF:s intensivkurs i punktskrift läser högt tillsammans. Under fyra dagar på Wiks folkhögskola hinner de med mycket.
  På kurs i punktskrift
 • En ung flicka sitter i en soffa och känner i en taktil bilderbok med fingrarna

  Jag gjorde det, såg huset!

  ”Jag älskar mina böcker med bilder. Men det är inga vanliga bilder eftersom jag ser med fingrarna. Bilderna är upphöjda så att jag kan känna ett höghus, jag hittar Omar på våning tre och Axel på våning sex. Det är mycket roligare att läsa med bilder.”
   
  /Talita Alnashi, 7, går i årskurs 1

  Jag gjorde det, såg huset!
 • Bild på Maja

  Medaljören Maja väljer punktskrift

  Vatten är 25-åriga Maja Reichards rätta element, där känner hon sig fri. Under Paralympics 2016 simmade hon hem fyra medaljer. Utöver simning älskar hon att läsa och diskutera böcker med kompisarna.
  Medaljören Maja väljer punktskrift
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)