Anna Emgård-Olsson och Maria Timofejeff i samtal.

Läsande och reflektion på Kulturcentrum Skåne

– När vi har gemensam högläsning följer otroliga samtal, vilket jag skulle säga är kärnan i vår bokcirkel. Här finns det möjligheter att fritt tolka boken och dra paralleller till omvärlden och till sig själv, berättar kulturpedagogen Jenny Friman.

TEXT: TOM WEEGAR, FOTO: TOM WEEGAR OCH KULTURCENTRUM SKÅNE

Det sjuder av aktivitet på Kulturcentrum Skåne när Läsombudet besöker skolan och arbetsplatsen, som ligger en kvarts cykeltur utanför Lunds centrum. Snart ska skolans marimbaband Chimurenga uppträda under Kulturnatten i Lund. Men gruppmedlemmarna är lite ringrostiga efter en lång, skön sommarledighet, så nu repas det för fullt och de mjuka afrikanska rytmerna strömmar ut i korridorerna.

Överallt på väggarna finns det bilder och foton. Konsten och kulturen finns hela tiden närvarande på skolan och kulturarbetsplatsen. Arbetsplatsen är formellt ordnad som en daglig verksamhet.

– Verksamheten är unik i Sverige och Norden, säger Anna Emgård-Olsson, administrativ ledare.

Treårig utbildning

Kulturcentrum Skåne består i dag av en daglig verksamhet med 25 kulturarbetstagare och en eftergymnasial treårig kulturutbildning för personer med lindrig intellektuell eller kognitiv funktionsnedsättning. Utbildningen har plats för 15 elever och när de är klara blir de just kulturarbetstagare. Många av de studerande väljer att fortsätta inom den dagliga verksamheten när de är klara med de tre åren.

Reflektionen är en viktig byggsten

Skolan startade som ett projekt 1996 och fem år senare startade den första treåriga utbildningen. Målet med utbildningen är att stärka studenternas konstnärliga uttrycksförmåga och Anna tror att skolans lyckade resultat till stor del bygger på en väl utprovad pedagogik.

– Reflektionen är en bärande del av lärandet här, berättar Anna. Det innebär bland annat att studenterna vid dagens slut funderar kring vad som vad som hänt under dagen, vad man har lärt sig och hur det kändes. Reflektionerna skrivs ner och studenterna får på så vis en gedigen loggbok över sin utveckling.

Klassiker och nytt i bokcirkeln

På Kulturcentrum Skåne har man också en populär bokcirkel som drog igång 2013 på initiativ av Stadsbiblioteket i Lund. Just nu deltar åtta kulturarbetstagare i cirkeln, som leds av kulturpedagogen Jenny Friman. De träffas en gång i veckan och en gång per månaden åker de till biblioteket och diskuterar månadens bok med bibliotekarien Petra Romberg.

– Det är Petra om väljer böcker. Från början var bokcirkeln inriktad på lättlästa klassiker, men efter att ha slukat böcker som Kameliadamen, Processen och Hamlet önskade gruppen få läsa böcker som utspelade sig i nutid, berättar Jenny Friman.

– Nu blandas klassiker och samtidsskildringar med gott resultat – just nu läser vi En droppe midnatt av Jason Diakité och har kunnat dra paralleller till bland annat Vilhelm Mobergs böcker, berättar Jenny Friman.

Dramatiserar scener ur böckerna

Gruppen utgår från den valda litteraturen men låter medlemmarnas kulturintressen få ta plats i cirkel. Det kan vara så enkelt som att man målar författarporträtt och skapar konstverk utifrån boken, eller väljer att dramatisera scener genom att gå in i olika karaktärer medan man läser boken.

Precis som i det övriga kulturutövandet är reflektionen en central del av läsandet, berättar Jenny:

– När vi har gemensam högläsning följer otroliga samtal, vilket jag skulle säga är kärnan i vår bokcirkel. Här finns det möjligheter att fritt tolka boken och dra paralleller till omvärlden och till sig själv. Det blir existentiella samtal fyllda av allvar, humor och fantasi!

Olika favoritböcker

Bokcirkelgruppen är engagerade läsare och de berättar gärna om sina favoriter. Fredrik blev fångad av Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. Mobergs Utvandrarna är Alice och Annikas favorit. Jossan minns den dramatiska giftscenen i Madame Bovary.

– Jag gillade Hamlet. Vi hade precis sett den som föreställning och då kunde jag ännu mer leva mig in i handlingen, berättar Tove.

Jennys bästa läsupplevelse tillsammans med gruppen var när de läste Kejsaren av Portugallien:

– Hur universal kärlek är, INGEN kan undkomma den och vissa drabbar den extra hårt. Vem är en ”dåre”? Vem har rätt att döma någon annan? Det blev fantastiskt fina diskussioner kring denna bok!

Prisbelönta i Lund

Kulturcentrum Skåne belönades förra årets med Lunds kulturpris. I motiveringen stod bland annat ”En plats och utbildning, som präglas av energi och arbetsglädje, och där man arbetar efter övertygelsen att alla i samhället har mycket att tillföra kulturlivet ...”.

Chimurengas marimbakonsert under Kulturnatten i Lund blev förstås en succé. Hela Kulturcentrum Skåne tog för en dag och kväll över det kända kulturhuset Mejeriet med musik, teater och utställningar. Tillsammans siktar man högt och når också dit.

(Texten är hämtad ur tidningen Läsombudet nummer 3, 2018)

Mer information


Bilder inspirerade av läsning

Fotografierna är tagna av Maria Timofejeff. Bilderna är inspirerade av bokcirkelns läsning av Stolthet och fördom.

"Hon vågar vara ensam och njuter av detta. Ibland blir hon taggig i kanten. Hon är ett ensamt vackert blad.”

”Moderns ögon är stela. Hon ser bara det hon själv vill se. Inga andra vinklar finns.”

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)