Bild på Bengt Fredrikson
Fotograf: Sara Appelgren

Att skriva svensk historia lättläst

Bengt Fredrikson, chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor och författare till flera böcker på lättläst om historia och historiska personer. Nu är han aktuell med Sveriges historia – Från istid till EU. Vi ställde honom fem frågor.

Hej Bengt! Berätta lite om dig själv.

Jag är uppvuxen i Linköping och har jobbat som journalist på dagstidningar runtom i Sverige sen jag var 20 år. Nu är jag 58 och mycket har förändrats. Men jag gillar fortfarande att skriva och att vara ute och röra på mig; långfärdsskridskor och skidor på vintern och löpning och vandring på sommaren.

Hur kom det sig att du började skriva böcker om historia och historiska personer?

Det började med att jag under en resa i Europa kom på att jag visste väldigt lite om första världskriget. Man kan säga att jag sedan dess har skrivit böcker om ämnen som jag själv vill lära mig mer om. Som journalist så jobbar man snabbt och ytligt. Det är intressant att istället få hålla på med något under en längre tid. Om man vill lära sig mer om något så är ett bra sätt att skriva en bok!

Din senaste bok handlar om Sveriges historia. Vilken utmaning att skriva om!

- Ja, man måste ju ta bort saker och skriva kort. Alla kungar behöver inte alltid komma med. Jag tyckte att det saknades en bok där man kunde få ett snabbt grepp om Sveriges historia, och har försökt skriva om hur saker har förändrats under den långa tid som det handlar om. Det var svårt att komprimera och välja vad som skulle vara med i boken.

Du har också skrivit lättläst om bl.a. EU.

På spaning efter EU är kanske den bok som jag själv är mest nöjd med. Det är ett krångligt ämne som jag hoppas och tror att jag kanske lyckades göra lite lättare att förstå. Man tänker inte på EU så mycket men vad vi än gör så finns EU med i bilden. Jag spanade efter vad EU betyder i våra liv.

Vilken historisk period skulle du, om det vore möjligt, allra helst vilja besöka?

- Stenåldern verkar ha varit rätt behaglig. Det var varmt, lite folk, få krig och gott om mat. Men egentligen är ju tiden som folk i min ålder har levt i mest intressant. Vilka otroliga förändringar vi har fått vara med om när det gäller t.ex. teknik och kommunikation. Jag tycker att de två ytterligheterna är de mest intressanta; stenåldern och nutiden.

Text: Catharina Kåberg, texten är hämtad ur Läsombudet nummer 2, 2019

Se boken LL-förlagets bokhandel
Provläs i boken

Böcker som Bengt har skrivit på lättläst svenska

Mount Everest. Mellan himmel och helvete
På spaning efter EU
Europa brinner. Hitler och andra världskriget
Blod och lera. Om första världskriget 1914 - 1918
Titanic - Katastrofen
Schlagerhjältar. Från Abba till Loreen
Alfred Nobel. Den olycklige uppfinnaren
Albert Einstein. Det modiga geniet
Sveriges historia från istid till EU

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)