Bild på elev som sitter vid datorskärm

För skola

Välkommen till MTM:s skolwebb. Här finns material för lärare, skolbibliotekarier, specialpedagoger och alla andra som arbetar med elever som av olika orsaker kan behöva lättläst eller talböcker. Material finns för både yngre och äldre elever och SFI.

Lektion om EU-valet

Den 26 maj 2019 är det dags att rösta till Europaparlamentet.  Alla medborgare i EU:s medlemsländer kan då rösta på vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande 5 åren. I detta fylliga arbetsmaterial ges förslag på hur man kan arbeta med EU-valet 2019 i undervisningen. Välj de arbetsuppgifter som du tycker passar, eller kör allihopa.
EU val 2019 - Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift

Vår populära studiedag Alla elvers rätt till läsning är tillbaka

Vi har erbjudit denna studiedag 2017 och 2018 och båda gångerna blev den fullbokad! Denna gång är vi i Umeå den 3 maj. Studiedagen riktar sig till alla som i sitt arbete i skolan möter elever som har behov av tillgängliga medier. En fullspäckad dag som ger dig både kunskap om talböcker och lättläst och erfarenheter, tips och metoder från Tina Sand, Cilla Dalén och Jenny Edvardsson.

Läs hela programmet och anmäl dig

Fortbilda dig inom tillgänglig läsning

Här på MTM:s skolwebb finns föreläsningar om talböcker och lättläst och du kan också lyssna på erfarna lärare och skolbibliotekarier som berättar om hur de  arbetar med tillgängliga medier i skolan. Vi har även kortare filmer som passar att visa för kollegor eller elever.Du kan med andra ord fortbilda dig när du vill och var du vill!
Till sidan med fortbildningsmaterial

Webbinarium - talböcker och lättläst i skolan

I vårt webbinarium får du grundläggande information om vad en talbok är, vilka elever som får läsa den och hur de får tag i den. Vi berättar om Legimus, MTM:s digitala bibliotek med 120 000 talböcker och hur eleven kan läsa talböckerna med webbspelare och app. Vi berättar också om vad vi menar med lättläst och för vilka elever som lättlästa böcker och nyheter är bra. Välj mellan 12 februari och 28 mars.
Läs mer och anmäl dig

Beställ informationsmaterial - utan kostnad

Vi har en hel del informationsmaterial om talböcker, Legimus och tillgägnlig läsning. Det kan vara material som vill dela ut till elever, vårdnadshavare eller kanske kollegor. Du beställer material och vi skickar det till dig - utan kostnad, broschyrer, affischer och foldrar. Eller så laddar du ned dem.
Läs mer och beställ material från oss

Talböcker och Legimus - för dig som arbetar på skolbiblioteket

Nu finns webbinariet Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbiblioteket inspelat. Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar elever till Legimus och om ditt ansvar som registrerare.
Titta på webbinariet och kom igång med talböcker

Möt Henrik och Maria

Vi vill puffa för två filmer. Skolbibliotekarien Henrik och Specialpedagogen Maria berättar om hur de arbetar med tillgängliga medier och hur det hjälper deras elever. Bra och korta filmer som ni kan visa både internt och externt.

Lärarhandledning till 8 Sidor

Handledningen kopplar arbetet med tidning och nyhetstexter till läroplaner och andra styrdokument. Handledningen fungerar för både grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen.

Upplägget innehåller tre huvudmoment som en klass eller grupp kan arbeta med under en termin eller ett läsår.
Läs mer och ladda ned handledningen.

Spara

Spara

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)