En pratbubbla i guld med toning från mörk till ljus. Det står Läsguldet i pratbubblan och Tillgänglig läsning för alla under pratbubblan.

Läsguldet – MTM:s nya tillgänglighetspris

Läsguld är när personer med lässvårigheter kan läsa på sina villkor, som lättläst, punktskrift, tal, tecken eller annat. Det anser Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, som nu instiftar priset Läsguldet där man vill lyfta goda insatser för att göra läsning tillgänglig för fler. Nu är det dags att nominera sina favoriter.

Pressmeddelande 2018-03-12

– För många människor är läsningen det som hindrar dem från att del av tidningar, böcker, utbilda sig, delta i val, sociala medier och mycket mer, säger Magnus Larsson som är generaldirektör på MTM. Det hindrar dem från att vara delaktiga i samhället och att uppfylla sina drömmar. Med Läsguldet vill vi särskilt lyfta goda insatser för att göra läsning tillgänglig för personer som har svårt att läsa text.

Det kan exempelvis vara någon som jobbar med läsprojekt eller inspirerar till läsning av talböcker och punktskrift. Det kan även vara verksamheter som stöttar dem som är nya i svenska språket eller dem som har behov av lättlästa texter. Bara fantasin sätter gränser, det finns tusen olika sätt att sprida läsglädje.

I november koras en vinnare som får 25 000 kronor att använda för att arbeta vidare med läsfrämjande insatser. En extern jury ledd av MTM:s kommunikationschef Camilla Batal kommer att utse en vinnare. I juryn sitter:

Jenny Edvardsson, lärare, fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2017. Skriver lärarhandledningar för LL-förlagets lättlästa böcker.

Johan Anderblad, årets läsambassadör, Tv-producent, författare och journalist.

Idor Svensson, Professor vid Linnéuniversitetet. Bedriver forskning inom läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

Elin Nord, Bibliotekarie Göteborgs universitetsbibliotek. Ordförande Svenska DAISY-konsortiet.

Nomineringar skickas in senast 30 april.

Nominera här!

Magnus Larsson, GD på Myndigheten för tillgängliga medier

Ladda ner högupplöst bild på Magnus Larsson

Ladda ner högupplöst logotype

För ytterligare information, kontakta:

Eva-Lena Silwerfeldt, Kommunikationsstrateg Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 073 765 46 37
E-post: eva-lena.silwerfeldt@mtm.se

Ingrid Källström, sekreterare i juryn för Läsguldet MTM
Telefon: 076-540 27 06
E-post: ingrid.kallstrom@mtm.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)