Reportage om punktläsning

 • Tioåriga Amanda sitter vid en dator vid ett köksbord. I datorn är en digital punktskriftsdisplay inkopplad. Bredvid flickan sitter hennes mamma. Flickan skriver på sin punktskriftsdisplay och mamman tittar på datorns skärm.

  Amanda Ludvigsson, 10 år, sprider kunskap om synnedsättning

  Amanda Ludvigsson har ett viktigt budskap att förmedla: du behöver inte vara extra orolig för ett barn som har en synnedsättning.
  Amanda Ludvigsson, 10 år, sprider kunskap om synnedsättning
 • Jimmy Freiding står i ett kontorslandskap med bokhyllor och skrivbord runtomkring sig Han har en blå skjorta och glasögon med svarta bågar och ler mot kameran.

  5 frågor till Jimmy Freiding!

  Jimmy Freiding är tillgänglighetsexpert på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Han är också nybörjare på att läsa punktskrift. Här berättar han om svårigheter och vinster med att läsa punkt, och ger sina bästa tips till nybörjaren!
  5 frågor till Jimmy Freiding!
 • Ett foto av Oscar Widegren som är vänd i profil mot höger. Han har en blå judodräkt och bakgrunden är blåmörk. Han har ljust hår.

  "Vi har en kraftfull förmåga att skapa"

  Han är elitidrottaren som studerar till robotingenjör. Oscar Widegren, 24, har fångats av vilken kraft det finns i att skapa goda lösningar på praktiska problem.
  "Vi har en kraftfull förmåga att skapa"
 • En man sitter i en blå fåtölj och läser punktskrift.

  Hur görs böcker i punktskrift?

  Varje år gör MTM hundratals böcker i punktskrift. Hur går det till, och varför är vissa böcker lättare att göra än andra?
  Hur görs böcker i punktskrift?
 • Ana Silva promenerar på Limhamns torg i Malmö. I bakgrunden syns grönskande träd och några bänkar, på marken är det kullersten. Ana Silva håller sin vita käpp i handen och blickar ut över torget.

  Prickar och linjer visar vägen

  Taktila kartor – kartor du läser med fingrarna – är viktiga hjälpmedel för personer med synnedsättning. Vi punktskriftsläsare har pratat med två personer som använder dem i sin vardag, en formgivare med fingertoppskänsla och en student som vill göra digitala kartor mer inspirerande.
  Prickar och linjer visar vägen
 • Porträttbild på Doaa Zatara.

  Doaa Zatara, ny medlem i Punktskriftsnämnden

  Punktskriftsnämnden uppmuntrar och utvecklar taktil läsning och punktskrift som skriftspråk för synskadade. Nämnden har tolv medlemmar som representerar organisationer, myndigheter och institutioner inom punktskriftsområdet. Vi hälsar Doaa Zatara välkommen som ny medlem!
  Doaa Zatara, ny medlem i Punktskriftsnämnden
 • Bilden visar en vuxen kvinna med mörkt axellångt hår med ljusblå skjorta sittandes i soffan med sin dotter till vänsterbredvid henne. Dotterna har blond uppsatt hår och glasögon. Tillsammans kollar de i en taktil bilderbok på grund av synnedsättning.

  Punktskriftsböcker på olika sätt

  Alla läser vi på olika sätt. Därför görs punktskriftsböcker för barn och vuxna i flera olika varianter. Här berättar vi om några olika typer av bilderböcker och lästräningsböcker i punktskrift för barn.
  Punktskriftsböcker på olika sätt
 • Bild på ung flicka, som skrattar.

  KURSDAGAR PÅ SPSM - Att träffa kompisarna är bäst

  Två gånger om året träffas en grupp skolelever från olika de­lar av landet för att gå kurs i Stockholm. De flesta har mötts tidigare och är glada att det äntligen är dags igen. En av dem är Leia Wiktorsson från Nässjö.
  KURSDAGAR PÅ SPSM - Att träffa kompisarna är bäst
 • Viktoria tillsammans med tre andra tjejer

  Lärde sig läsa med tecken som stöd

  Victoria Ränk går i 6:e klass på Olovslundsskolan i Bromma. Hon tycker om att läsa, gärna i sängen på kvällen. Böckerna ska helst handla om kärlek, eller djur. Varghunden av Jack London är en favorit. Ibland läser hon högt för hunden Tosca.
  Lärde sig läsa med tecken som stöd
 • Från frihetskamp till Härnösand

  Kamal Suleimani arbetade på en tidning i kampen för kurdernas frihet i Iran när en handgranat berövade honom synen. I dag bor han i Härnösand och arbetar på SRF Västernorrland. Kamal läser punktskrift på kurdiska, persiska och svenska.
  Från frihetskamp till Härnösand
 • Torbjörn Sjörén och Iréne Hjalmarsson är två av deltagarna på SRF:s kurs på Wiks folkhögskola.

  På kurs i punktskrift

  Koncentrationen är påtaglig när deltagarna på SRF:s intensivkurs i punktskrift läser högt tillsammans. Under fyra dagar på Wiks folkhögskola hinner de med mycket.
  På kurs i punktskrift
 • En ung flicka sitter i en soffa och känner i en taktil bilderbok med fingrarna

  Jag gjorde det, såg huset!

  ”Jag älskar mina böcker med bilder. Men det är inga vanliga bilder eftersom jag ser med fingrarna. Bilderna är upphöjda så att jag kan känna ett höghus, jag hittar Omar på våning tre och Axel på våning sex. Det är mycket roligare att läsa med bilder.”
   
  /Talita Alnashi, 7, går i årskurs 1

  Jag gjorde det, såg huset!
 • Bild på Maja

  Medaljören Maja väljer punktskrift

  Vatten är 25-åriga Maja Reichards rätta element, där känner hon sig fri. Under Paralympics 2016 simmade hon hem fyra medaljer. Utöver simning älskar hon att läsa och diskutera böcker med kompisarna.
  Medaljören Maja väljer punktskrift
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)