Bild på Emma Frey-Skøtt.
Emma Frey-Skøtt har lovordats för sitt sätt att skriva lättläst. Foto: Anna Svanberg

”Skräck och kärlek känns oerhört mycket”

Emma Frey-Skøtt har lovordats för sitt sätt att skriva lättläst, senast för skräckhistorierna i boken Ögat. I den nya boken Hjärtat står kärleken i centrum.

Text: Anette Säfström, Foto: Anna Svanberg

Hej Emma! Din senaste bok Ögat handlade om skräck, nu går du över till kärlek. Så olika ämnen men finns det några likheter?
– Både skräck och kärlek känns oerhört mycket i kroppen och på så sätt är dessa ämnen lika. Dessutom väcker båda ämnena mycket tankar och funderingar. Det är det som är så roligt och utmanande, att på några få korta rader lyckas väcka nya tankar.

Du har ju skrivit många lättlästa barn- och ungdomsböcker. Vad är så bra med att skriva lättläst?
– Det är vackert med det avskalade, det är som att skriva poesi. Det är också utmanande eftersom man med små enkla medel måste få fram en historia som berör, och man måste skriva med eftertanke. Det är verkligen en konst.

Hur började du skriva lättläst?
– Jag var på en föreläsning om lättläst och blev inspirerad. Sedan gick jag en kurs i att skriva lättläst på LL-förlaget. Jag hade skrivit läromedel för barn innan och mitt första försök att skriva skönlitterärt blev den lättlästa boken Sveket. Sedan dess har jag skrivit flera lättlästa böcker för Nypon, LL-förlaget, Hegas och för Natur & Kulturs Läshoppet.

Vad skriver du på just nu?
– Tillsammans med Madeleine Bäck (bland annat känd för sina skräckböcker Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar) skriver jag på ”ett Skräxikon”, en handbok i skräck som kommer ut till hösten 2021. Jag har alltid älskat att läsa skräck.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)