Gå till huvudinnehåll

Sök

”Det pratas om en renässans för punktskriften”

En byggnad i 3D-modell står ovanpå en taktil skärm på ett bord. På samma skärm finns byggnaden som två olika taktila bilder, en avbildad från sidan och en avbildad framifrån. På bordet står en liten högtalare.

I mars hölls konferensen CSUN Assistive Technology Conference utanför Los Angeles. Vi ställde några frågor till Malin Sjöblom Vrak, en av flera från MTM som besökte konferensen.

Bildtext: Malin Sjöblom Vrak
arbetar med punktskriftproduktion
på MTM.

Vad är CSUN Assistive Technology Conference?

– Konferensen arrangeras varje år av California State University, Northridge’s Center on Disabilities. Den är känd som det främsta forumet för att utforska det senaste inom teknik och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Forskare, utvecklare och utställare från hela världen samlas för att prata om och främja tillgänglighet.

Hur var den taktila läsningen representerad?

– Det är en bred konferens för många målgrupper så därför var jag glad över att den hade stort fokus på taktil läsning. I huvudsak var det inriktat mot den digitala punktskriftsläsningen snarare än den papperstryckta. Det var väldigt nyttigt att få en överblick över vad som händer just nu inom både forskning och teknisk utveckling på området. Digital tillgänglighet handlar såklart mycket om ljud, syntetiskt tal och artificiell intelligens, men här fick även digital punktskrift, taktila bilder och haptik ta stor plats.

Vad händer just nu inom det taktila området?

– Det är ett växande intresse för flerradiga punktskriftsdisplayer och digitala enheter som återger rörligt grafiskt material. Det beskrivs som ett nytt paradigm för taktila läsare. Ofta pratar vi om oron för en nedgång i punktskriftsläsandet, men här lyftes den positiva aspekten av hur utvecklingen av de digitala displayerna gett punktskriften en renässans. Jag lyssnade också på föreläsningar om relationen mellan den digitala och analoga punktskriften där det presenterades både hård- och mjukvaror med syfte att underlätta en övergång till digital navigering. En rolig uppfinning var en elektronisk enhet som monteras i botten på din Perkins-skrivare (kallad Paige Connect), och som överför det du skriver till din dator eller surfplatta.

Vad mer tar du med dig hem i arbetet på MTM?

– Jag gick på en föreläsning av vår amerikanska motsvarighet, National Library Service (NLS), en gratis bibliotekstjänst för punktskrift och talböcker. De visade sina varianter av ljudspelare och punktskriftsdisplayer och hur du kan läsa böcker som laddas ner på ett USB-minne som används i spelarna. Det möjliggör digital läsning utan programvaror eller internet. Nu har vi precis börjat göra vår skönlitteratur tillgänglig digitalt för punktskriftsläsarna och jag hoppas att vi kan fortsätta arbeta med den utvecklingen.

Artikeln publiceras i MTM:s tidning Vi punktskriftsläsare nr 1 2025. Snart kan du läsa och beställa tidningen under Läs och beställ.

Uppdaterad: 25 april 2025
Dela:

Kontakta oss

Du kan alltid kontakta oss med dina frågor

Kontakta oss
En ung kvinna sitter i en fåtölj och läser en talbok.

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Håll dig uppdaterad om vad som händer på MTM och inom tillgänglig läsning i Sverige och i världen.