En man sitter hemma i soffan med hörlurar på huvudet och en läsplatta i handen samtidigt som har tittar ut. Bokhyllor syns suddigt i bakgrunden. Foto: Apelöga
Foto: Apelöga

För bokbranschen

Du som jobbar i bokbranschen har en viktig roll när det gäller tillgänglig läsning i samhället.

På denna sida samlar MTM relevant information och vägleder till standarder, riktlinjer och verktyg om tillgänglig bokutgivning.

Vår förhoppning är att detta ska inspirera och underlätta för dig i arbetet med att göra litteraturen tillgänglig för fler.

Webbplatsen är i första hand fokuserad på digital tillgänglighet och de tillgänglighetskrav som ställs i det kommande tillgänglighetsdirektivet. Men också vilka möjligheter de innebär för dig att nå fler läsare.

Mer information

MTM  arbetar för att alla ska ha tillgång till nyheter, litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning.

Myndigheten framställer och distribuerar allmänlitteratur och kurslitteratur i tillgängliga format såsom talböcker, e-textböcker och punktskrift för personer som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text.

MTM har också i uppdrag att vara ett kunskapscenter för tillgänglig läsning. Vi ska främja till ökad tillgänglighet och universell utformning av litteratur, nyheter och samhällsinformation.

Myndigheten arbetar också med att främja lättläst litteratur. LL-förlaget, som ger ut lättläst litteratur, är en del av myndigheten. På deras webbplats kan du läsa mer.
LL-förlagets webbplats (öppnas i nytt fönster)

Vårt uppdrag är även att främja teckenspråkig litteratur.
Vårt uppdrag - läs mer om det

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)