Bild på Yvonne Eriksen som är bibliotekarie och läsinspiratör.

Föreläsare och inspiratörer

Här hittar ni tips på några intressanta och inspirerande föreläsare. Ni är också välkomna att kontakta oss på MTM om ni vill få hjälp med idéer på bra föreläsare om läsombudsverksamhet, högläsning och lättläst.

  • Agneta J-son Granemalm - föreläsare, utbildare, Årets läsombud 2019
  • Ann Erixson - föreläsare, utbildare, Årets läsombud 2014
  • Johan Werkmäster - LL-författare och återberättare
  • Marie Jönsson Schelander – föreläsare, Årets läsombud 2012
  • Mats Ahlsén - LL-författare och journalist
  • Pelle Olsson - LL-författare och berättare
  • Per Gustavsson - LL-författare och berättare
  • Yvonne Eriksen - bibliotekarie och läsinspiratör

Agneta J-son Granemalm

Arbetat 28 år inom handikappomsorgen. Har erfarenhet av att vara läsombud, frivillig högläsare, medlem i arbetsgrupp och utbildare av nya läsombud. Årets läsombud 2019.

Jag utbildar läsombud och föreläser om mina erfarenheter av lättläst och högläsning, både enskilt och i grupp, samt ger tips och idéer. Är också med i arbetsgruppen för lättläst i Ljungby kommun samt berättare i Berättarnätet Kronoberg där jag har upptäckt fördelen med berättande läsning.

Tel: 070 538 10 39
E-post: agneta@granemalm.se

Ann Erixson

Aktivitetshandledare i daglig verksamhet LSS. Föreläsare och utbildare. Årets läsombud 2014.

Utöver att ge boktips berättar jag om aktiviteter och samtal som läsandet kan inspirera till; allt från musselkokning och utställningar till frågor som "Varför har jag sjukersättning när jag inte är sjuk?". Jag brinner för att förmedla kunskap om den rätt som personer med intellektuell funktionsnedsättning har att få prata om "svåra ämnen" som döden, relationer, sex, LSS-lagen med mera. Är det funktionsnedsättningen som begränsar eller är det omgivningen och vi personal som bestämmer vilka kunskaper man får med sig i livet?

Tel: 072 974 42 09
E-post: ann.erixson@halmstad.se

Johan Werkmäster

LL-författare och återberättare. 

Min första LL-bok, En naken karl, har följts av ytterligare tre böcker i samma serie. Jag har också bland annat publicerat den lättlästa biografin Selma Lagerlöf - liv, lust, litteratur (2008) samt berättelsen Det får duga med en katt (2021). Jag har gjort ett stort antal lättlästa bearbetningar av andra författares verk, däribland de två sista delarna i Mobergs Utvandrar-serie. 
Jag berättar om mina böcker, varför jag har skrivit dem, hur jag arbetar, vad som har inspirerat mig och vad jag tycker och tänker om LL-litteratur i största allmänhet. 
 
Tel: 0706 53 87 69 
E-post:johan.werkmaster@telia.com 

 

Marie Jönsson Schelander

Läsombud inom äldreomsorgen i 25 år. Föreläsare och Årets läsombud 2012.

Jag använder framför allt LL - böcker och tidningen 8 Sidor som stöd för samtal. De äldre uppskattar tillfällen med "läs och prat" och jag känner hur jag växer i min yrkesroll.
I mina föreläsningar ingår lästeknik, planering av arbetet, nödvändigheten av att ha en meningsfull vardag och att få känna sammanhang, omhändertagande av frivilliga läsare med mera.

Tel: 073 550 98 42
E-post: marie_schelander@hotmail.com

Mats Ahlsén

LL-författare och journalist. Tidigare chefredaktör för 8 Sidor.

LL-förlaget har gett ut mina böcker Ingen ska få veta, Axel var idiot, Mats Melin – från Hudik med kärlek, När jag var ung och Kapten Rollas äventyr. Jag har också bearbetat boken 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye till lättläst.
Jag berättar om mitt arbete och mina böcker - hur man gör för att skriva begripligt så att fler förstår, hur det är att återberätta en annan författares bok eller något annat som handlar om lättläst, ord eller bild.

Tel: 070 677 28 57
E-post: mats.ahlsen@telia.com

Pelle Olsson

LL-författare och berättare.

Jag har lång erfarenhet av arbete inom äldrevården som sjuksköterska. Mina novellsamlingar Den blinde taxichauffören och Den sluga svanen har getts ut av LL-förlaget. 

Förutom att vara författare och berättare - där jag bland annat varit svensk mästare i Berättarslam tre gånger -  inspirerar jag andra att skriva och att berätta muntligt. Muntligt berättande behöver man inte lära sig, det kan man redan. Det gäller bara att komma igång och kanske också lära sig några enkla knep. Att berätta muntligt är ett viktigt komplement till högläsning. 

Tel: 076 212 67 89 

Webbplats: www.pelleolsson.se (öppnas i nytt fönster) 

E-post: pelle.olsson52@gmail.com 

 

Per Gustavsson

LL-författare och berättare.

Sedan 1990 har jag berättat sagor och sägner i många olika sammanhang. Jag har också skrivit ett stort antal LL-böcker, bland annat Skatten i berget, Den öppna gylfen och Kloka kvinnor och finurliga flickor.
Jag delar med mig av mina erfarenheter och ger massor av praktiska tips på hur man kan berätta och läsa högt för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller demens.
Jag berättar om hur jag tänker när jag skriver lättläst och är mån om att mina föreläsningar och kurser ska vara roliga och locka till skratt, samtidigt som de väcker eftertanke.

Tel: 045 12 12 46 eller 070 631 30 93
Hemsida: www.pergustavsson.nu (öppnas i nytt fönster)
E-post: per.gustavsson@telia.com

 

Yvonne Eriksen

Pensionär, tidigare bibliotekarie och läsinspiratör.

Jag vill inspirera andra att utveckla sin högläsning med hjälp av enkel rekvisita som lyfter och ger texten liv. Jag ger även förslag på hur man kan knyta an till böcker och läsning med minneslådor, film, bild, drama och musik.
Mina föreläsningar bygger på egna erfarenheter från LSS- och äldreomsorg samt bibliotek. Genom mitt biblioteksarbete har jag mångårig kunskap om böcker att tipsa om.
När jag visar olika kreativa sätt för högläsning bjuder jag på mig själv och ser humorn som en ständig följeslagare.

Tel: 070 238 73 46
E-post: fantasiflodet@outlook.com 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)