Punktskriftsalfabetet
Det första användbara punktskriftssystemet skapades 1825 av Louis Braille. Hans system används idag i större delen av världen.
Punkt för punkt
Punktskriften är bokstavligen sinnrikt konstruerad eftersom den utgår från fingertoppskänslan. Ett punktskriftstecken består av en fyrkant med upp till sex upphöjda punkter – en så kallad cell. Genom att kombinera punkterna i cellen får man 63 olika kombinationer som utgör bokstäverna i alfabetet, siffror, skiljetecken etcetera. Cellen är inte större än att den helt kan täckas av en fingertopp.
Läs mer om punktskrift på Punktskriftsnämndens webbplats.
Läsa punktskrift
I en punktskriftsbok läser man punktskriftsbokstäverna från vänster till höger med yttersta fingertoppen.
Skriva och läsa punktskrift på datorn
En elektronisk text kan läsas med en punktskriftsskärm som placeras framför datorns tangentbord. Punktskriftsskärmen består av en rad piggar som hoppar upp när man skriver och formar punktskriftstecken som är möjliga att läsa av med fingertopparna.
Skriva punktskrift med reglett
Reglett med stift är ett gammalt hjälpmedel som fortfarande används av personer med synnedsättning och fungerar som en penna när man antecknar. Stiftet är en liten syl som man trycker ned i papperet som lagts i den rutmönstrade metallskivan, regletten. Rutorna ger ledning för hur punkterna skall placeras och man skriver från höger till vänster. Genom att trycka ner stiftet i pappret bildas den fördjupning som, när man vänder på pappret, utgör punktskriften.