Bild på tio författare

Klassiker till hela klassen

Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser som alla borde få tillgång till. Att känna till vissa författare och romaner tillhör allmänbildningen och saknar man den kunskapen är det lätt att känna sig utanför i diskussioner kring böcker, filmer, teater med mera. På den här sidan har vi samlat alla lättlästa klassiker som det finns en lektion till.

I många klasser finns elever som har det lite svårare med läsningen, och lättlästa klassiker kan vara en inkörsport till läsning för dem. Det kan vara elever som är ovana vid läsning, som har invandrarbakgrund, en funktionsnedsättning eller helt enkelt är ointresserade av läsning. Lättlästa klassiker ger en unik möjlighet att diskutera samma berättelse med hela gruppen, både med vana och ovana läsare.
Klassikerna är inte det bara i kraft av berättelsen, det är också formen och språket som gjort dem älskade och lästa. Till varje bok finns förslag till utdrag ur originaltexten som läraren kan läsa högt. Högläsning är ett härligt sätt att uppleva litteratur och eleverna kan delta oberoende av egen läsförmåga. Stäm av med gruppen hur de upplever texten och om det är något som behöver förklaras. Fördjupa läsningen med samtal kring textens ljud, rytm, metaforer, ordval och komposition.

Vi hoppas att du och dina elever ska ha stor nytta och nöje av de lättlästa klassikerna.

Högläsning med uppgifter

Följetongsläsningen och högläsningsförslagen gör det möjligt för en klass kan läsa lika långt i berättelsen oavsett läsförmåga. Låt eleverna själva formulera vad de fångats av eller kanske tyckt varit ointressant i avsnittet. Om de som läser originaltexten pratar om något som inte finns med i den lättlästa texten, låt dem återberätta eller läs passagen högt.

Läsförståelsefrågor

Till böckerna finns läsförståelsefrågor. De finns för de elever som vill kunna kontrollera att de förstått texten de läst och kanske kunna visa någon annan att de läser och förstår.

Funderingsfrågor

Funderingsfrågorna är just det, frågor som ska ge läsaren något att fundera över. Det kan handla om vad som händer i texten, vad innehållet säger om tiden då det skrevs eller vår tid eller en fråga om läsarens eget liv. Läraren använder sitt goda omdöme för att avgöra vilka frågor som lämpar sig för eleverna att arbeta med och om eller hur de ska redovisas.

Hur kan man göra om en klassiker?

LL-förlaget har gett ut många klassiker i lättläst version, såväl svenska som utländska författares verk. Det är vårt sätt att bidra till folkbildningen!
Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser! Vi vill att även läsovana personer ska få tillgång till denna stora skatt!

- Här finns ju inte ett ord av Strindberg, säger en del lärare när vi presenterar den återberättade versionen av Hemsöborna.
- Nej, det stämmer, säger vi. Men Strindbergs mustiga berättelse om Karlsson och madam Flod är mycket läsvärd även med ett enklare språk. Originalet finns ju kvar och ska läsas av alla som klarar av det. LL-förlaget gör böcker för dem som inte kan ta sig genom originalböckerna, men som ändå vill läsa den goda berättelsen.

Det är inte bara Strindbergs text som är en del av vårt kulturarv, utan också berättelsen om Carlsson, madam Flod och de andra.

En lista på alla klassiker som det finns lektioner till

I en större handledning finns lektioner till Thérèse Raquin, Frankenstein, Fröken Julie, Förvandlingen, Kejsarn av Portugallien, Mor gifter sig, Stolthet och fördom

I lektionen med tema Hämnd ingår Gunnlaug Ormstungas saga, Greven av Montecristo och Ondskan

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)