Uppdrag i regleringsbrevet nu återrapporterat till regeringen
I 2025 års regleringsbrev fick MTM i uppdrag att redovisa åtgärder som myndigheten vidtagit eller planerar att vidta för att säkerställa att endast behöriga användare tar del av anpassad kurslitteratur via Legimus. Nu är uppdraget slutfört genom en rapport som skickades in till Kulturdepartementet den 20 februari.
– Vi levererar på det uppdrag vi fick i 2025 års regleringsbrev. I rapporten visar vi att MTM tagit och tar stora kliv vad gäller ökad teknisk säkerhet i Legimus och i utvecklingen av stöd till förmedlare. Flera insatser kommer att genomföras under 2025. Detta är en fråga med högsta prioritet på myndigheten, säger Jannica Hedlund, ansvarig enhetschef på MTM.
Vad står i rapporten?
Rapporten som skickats in till regeringen beskriver både vad som gjorts under 2024, men fokuserar framför allt på de förändringar som sker under 2025. Där är kryptering av nerladdad kurslitteratur den kraftfullaste åtgärden som MTM inför för att motverka otillåten spridning av böcker från Legimus. Målet är att all kurslitteratur ska vara krypterad vid nedladdning för samtliga användare, undantaget de med särskilda behov, före slutet av vårterminen 2025.
2024 års övervakningssystem av beteende som tyder på missbruk, granskning av förekomsten av piratkopiering från Legimus och en snabbutredning av förutsättningarna för att implementera e-legitimation vid inloggning till Legimus är andra aktiviteter som MTM redan utfört eller arbetar med just nu.
Vad gäller stöd till förmedlare är en viktig åtgärd den kvantitativa och uppföljande kvalitativa undersökningen som genomfördes 2024 för att skapa ett faktaunderlag om hur förmedlare på olika biblioteksformer upplever situationen när de möter läsare som har behov av Legimus.
Resultatet visade att bibliotekarier på universitets- och högskolebibliotek är den kategori som lägger mest tid och kraft på att se till att bara rätt person beviljas konto till Legimus. De är också den grupp som oftast kontaktar MTM för stöd och vägledning. En majoritet av bibliotekarierna i studien anser inte att det är svårt att avgöra vem som har rätt till Legimus. De upplever också att de har bra kunskap om regelverket. Men det finns samtidigt bibliotekarier som efterfrågar mer hjälp och stöd.
Insikterna från undersökningen har legat till grund de åtgärder som rör ett nytt underlag för introduktionssamtal och en vidareutveckling av utbildning, information och dialog som sker under våren 2025.
Nya förutsättningar för tillgänglig läsning
MTM slår också fast i rapporten att de frågor som nu ställts på sin spets när det gäller kurslitteraturen i Legimus är sakfrågor som myndigheten arbetat med under flera års tid. Inte minst när det kommer till myndighetens anpassning till ny lagstiftning, ökade tillgänglighetskrav på kommersiella aktörer och en större medvetenhet om universell utformning i samhället.
– MTM är inne i en nödvändig process, myndighetens verksamhet behöver utvecklas i takt med omvärlden. För oss är det viktigt att hela tiden ha läsarnas perspektiv i åtanke. Om vi höjer tröskeln lite grann många gånger är risken stor att vi till slut byggt en vägg som hindrar berättigade användare från att kunna läsa på lika villkor. MTM är till för studenten som på grund av sin funktionsnedsättning är beroende av tillgängliga böcker för att klara av sina studier och kunna ta steget in i arbetslivet, säger Jannica Hedlund.
Arbetet med kurslitteratur fortsätter inom ramen för nytt regeringsuppdrag
Den 6 februari 2025 tilldelades MTM ett nytt regeringsuppdrag som på flera sätt utgör en fortsättning på det arbete som nu redovisats i rapporten. Arbetet med det nya uppdraget fortgår under våren och innebär att MTM får i uppdrag att komma med förslag på hur rutinerna för bedömning av tillgång till anpassad kurslitteratur i Legimus ska bli bättre. Syftet är att göra tillgången till Legimus än mer robust, rättssäker och likvärdig. Uppdraget ska vara slutfört i mitten av juni 2025.
Nyhet 2025-02-07: MTM får ytterligare ett regeringsuppdrag i kurslitteraturfrågan
Läs mer
MTM publicerar löpande nyheter om vårt utvecklingsarbete kring tillgänglighetsanpassad kurslitteratur på mtm.se och i våra nyhetsbrev. På mtm.se hittar du också fakta och vanliga frågor om myndighetens arbete med tillgänglighetsanpassad kurslitteratur.
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Faktasida: så här arbetar MTM med tillgänglighetsanpassning av kurslitteratur
Rekommenderad läsning
MTM:s generaldirektör: ”Oerhört intressant tid för tillgänglig läsning i Sverige”
13 feb 2025
Ny lagstiftning, ett större utbud av tillgängliga kommersiella e-böcker och en alltmer accelererande samhällsutveckling mot universell utformning. MTM är mitt uppe i ett arbete att se över hur myndigheten ska uppfylla sin roll i framtidens ekosystem för tillgänglig läsning.
